Boekreview: Animal Farm

Animal Farm

Geschreven door George Orwell

In deze review zal het boek Animal Farm worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.

Achtergrond van de schrijver

George Orwell (pseudoniem van Eric Arthur Blair) is op 15 juni 1903 geboren in Motihari (India) en op 21 januari 1950 gestorven in Londen. Hij was schrijver, essayist, journalist en literair criticus. Orwell is voornamelijk bekend geworden door zijn boeken Animal Farm en 1984. Beide boeken zijn kritisch tegenover het totalitarisme en het stalinisme.

Eton College

Als kind ging Orwell naar het elitaire Eton College (van 1917-1921), waar hij geen goede leerling was. Dat kwam mede door zijn gebrek aan respect voor het gezag van de leraren. Voor de rest van zijn leven had Orwell een afkeer tegen de Britse upperclass. Doordat zijn familie geen universitaire studie kon betalen, meldde Orwell zich in 1922 bij de Indian Imperial Service in Birma. In 1927 ging Orwell met verlof naar Engeland, waarna hij ontslag nam uit de koloniale dienst. Op deze periode is zijn roman De jaren in Birma (Burmese Days) gebaseerd.

Journalist

Orwell ging vervolgens werken als journalist en in 1928 ging hij bij zijn tante in Parijs wonen. Als (freelance)journalist had Orwell weinig werk, waardoor hij in de achterburen van Parijs in armoede verbleef. Hij moest in hotelkeukens werken om geld te verdienen en zichzelf te onderhouden. In 1929 ging Orwell terug naar Londen, waar hij over het lot van arme mensen ging schrijven. Als gevolg daarvan schreef hij het boek Down and Out in Paris and London (Aan de grond in Londen en Parijs). In 1936 werd Orwell door de Left Book Club betaald om over de armoede van de werkende klasse in het noorden van Engeland te schrijven. Het boek The Road to Wigan Pier beschrijft in het eerste deel het leven in de steenkolenmijnen van Yorkshire en Lancashire. In het tweede deel schrijft Orwell over zijn groeiende politieke bewustzijn.

Spanje

In december 1936 vertrok Orwell naar Spanje om te vechten tegen het fascisme in de Spaanse Burgeroorlog (die duurde van 1936-1939). Hij werd onderdeel van de marxistische militie POUM en op 17 mei 1937 raakte Orwell in Huesca ernstig gewond aan zijn hals. Uiteindelijk moest hij vluchten uit Spanje en schrijf hij het boek Homage to Catalonia (Saluut aan Catalonië). Terug gekomen in Engeland sloot hij zich eerst aan bij de Independent Labour, waarmee Orwell zich verzette tegen herbewapening van Engeland in de oorlog met Nazi-Duitsland. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verliet hij de politieke partij vanwege de extreme pacifisme en daarna sloot Orwell zich aan bij de British Home Guard.

BBC

In 1941 werkte Orwell voor de BBC Eastern Service die steun wilde winnen van India en andere Oost-Aziatische landen voor de Britse oorlogsinspanningen. Het Engelse Ministerie van Informatie was de inspiratie voor het Ministerie van Waarheid in het boek 1984. Het Ministerie hield tijdens de oorlog de uitgave van Animal Farm tegen.

Schrijver

In 1945 verscheen het boek Animal Farm alsnog in Engeland en het boek had veel succes. Orwell kende zijn doorbraak als schrijver en voor het eerst in zijn leven had hij een bovengemiddeld inkomen. Helaas voor Orwell overleed zijn vrouw in 1945 tijdens een operatie, vlak nadat ze samen een kind hadden geadopteerd. In 1949 schreef Orwell zijn bekendste boek, namelijk 1984. In oktober 1949 trouwede hij met Sonia Brownell, maar enkele maanden overleed Orwell op 21 januari 1950 aan tuberculose (hij is 46 jaar geworden).

Achtergrond van het boek

Uit de achtergrond van de schrijver blijkt dat Orwell een socialist was die zowel met armoede als rijkdom te maken heeft gehad in zijn leven. Het boek verwijst impliciet naar de Russische revolutie onder leiding van Jozef Stalin. Meerdere uitgevers wilden het boek tijdens de Tweede Wereldoorlog niet uitgeven, omdat Rusland als bondgenoot niet mocht worden ‘’belachelijk gemaakt.’’

Indeling van het boek

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij De Arbeiderspers en vertaald door Anthony Ross. Vervolgens is het boek herzien door Aart Aarsbergen. De eerste druk komt uit 1956 en de achtentwintigste uit 2018. In totaal heeft het boek tien hoofdstukken en 155 bladzijden. Nadat het verhaal is afgelopen, wordt het voorwoord van George Orwell bij het boek beschreven.

Inhoud van het boek

Het verhaal gaat over een commune van (intelligente) boerderijdieren. De varkens Napoleon en Sneeuwbal lanceren het idee om hun enigszins tirannieke baas te verjagen, zodat alle dieren op de boerderij als gelijken kunnen werken en leven. Nadat de revolutie heeft plaatsgevonden, nemen de varkens de macht wat uiteindelijk doorslaat in corruptie. De utopische idealen worden gebruikt in het belang van de varkens. De basisregel Alle dieren zijn gelijk wordt veranderd in Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere. Uiteindelijk is de commune een dictatuur geworden en de varkens zijn uiteindelijk net zo erg als de boer.

Conclusie

Het boek is een ware klassieker en mede daarom is het een mooi boek om te lezen. In het begin was het door de vele namen van de dieren lastig om alles te begrijpen, maar uiteindelijk werd steeds duidelijker wat de bedoeling van de schrijver was. In de Nederlandse vertaling zijn soms oubollige Nederlandse woorden gebruikt, maar dit heeft ook een bepaalde charme. Al met al een mooie roman om een keer gelezen te hebben.

Rating: 8/10

De mensen die meer willen zien over het boek, kunnen doorklikken naar de volgende links:

https://www.youtube.com/watch?v=b4egC00K7Dg (Animatiefilm van het boek)
https://www.youtube.com/watch?v=Gl4REOWdJSE (Engelstalige audioboek)
https://www.youtube.com/watch?v=-4wze-K9G3A (Samenvatting en analyse van het boek)

Plaats een reactie

3 × 4 =