Boekreview – Zolang er leven is

Geschreven door Hendrik Groen (Pseudoniem van Peter de Smet)

In deze review zal het boek Zolang er leven is – Het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar worden beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.

Achtergrond van de schrijver

In de beginjaren na het verschijnen van het eerste boek was onduidelijk wie gebruik maakte van het pseudoniem Hendrik Groen. Speculaties van mogelijke schrijvers waren Arnon Grunberg en Sylvia Witteman, waarna NRC Handelsblad en de Volkskrant in 2016 onthulden dat het om Peter de Smet (62 jaar) ging. De Smet zat echter niet te wachten op de bekendheid en de daarmee gepaarde heisa.

Met het eerste boek won De Smet in 2016 de Publieksprijs voor het Nederlandse boek, een prijs die De Smet niet persoonlijk heeft opgehaald. Het tweede boek (Zolang er leven is) zorgde voor de NS Publieksprijs, die door de acteur Kees Hulst werd opgehaald.

Achtergrond van het boek

In 2017 werden de boeken van De Smet verfilmd en Omroep MAX maakte een televisieserie van dit boek, waarbij acteur Kees Hulst de rol van Hendrik Groen speelde. In hetzelfde jaar 2017 verscheen ook een toneelbewerking onder regie van Gijs de Lange. Enkele jaren later (in 2019) verscheen het vervolg van de televisieserie op Omroep Max. In totaal zijn er vijf boeken verschenen van Hendrik Groen, waarvan dit boek de eerste is.

Indeling van het boek

De eerste druk komt uit januari 2016, de boek waar deze review over gaat is de tweede druk uit februari 2016. Het boek is uitgegeven door Meulenhoff Boekerij BV (Amsterdam) en de tekening op de omslag is gemaakt door Victor Meijer. In totaal heeft het boek 375 pagina’s.

Inhoud van het boek

Na de kennismaking met Hendrik Groen in het eerste boek, wordt in de opvolger het verdere leven van Hendrik beschreven. Vanwege het overlijden van zijn vriendin Eefje heeft Hendrik een jaar lang geen zin gehad om een dagboek bij te houden. De leuke uitjes met de groep bevriende ouderen ging nog wel door, hoewel het voor Hendrik zonder Eefje nog wennen was.

In april besluit de ouderenclub Omanido de bewonerscommissie ‘over te nemen’ door enkele leden van de club in de commissie te laten komen. 4 van de 5 leden komen in de commissie terecht, waardoor met de wat vervelende mevrouw Stelwagen vergaderd kan worden. Het vergaderen heeft echter weinig nut, omdat Stelwagen alles zogenaamd in overweging zou nemen met het bestuur.

Helaas krijgt Evert, een goede vriend van Hendrik, te maken met darmkanker waarvoor Evert niet behandeld wilt worden. Samen met Evert blijft Hendrik bij familie logeren om het slechte nieuws te vertellen en binnen een maand weet ook OMANIDO het nieuws. In november overleed Evert via zelfmoordpillen om zelf het einde te kunnen bepalen.

Stelwagen krijgt een hogere functie en neemt daardoor ontslag: ze wordt opgevolgd door Van de Kerkhof, die alle ideeën van de commissie vrijwel meteen afkeurt. Aan het eind van het jaar zijn er twee nieuwe leden bijgekomen om de leegte van Evert in te vullen: Okkie en mevrouw Heineman.

Conclusie

Het heeft enige tijd geduurd voordat het eerste deel een opvolger kreeg, maar het wachten is de tijd zeker waard. Op een indringende en grappige wijze weet Hendrik goed te beschrijven wat er zich in zijn leven afspeelt. Zowel de positieve, leuke uitjes als de negatieve gebeurtenissen zoals het overlijden van Evert komen aan bod, zodat er een goede afwisseling is tussen leuke momenten en vervelende momenten in het leven. Al met al een goede opvolger van het eerste deel: als kijktip raad ik de serie op NPO aan over Hendrik Groen, waardoor de boeken als het ware tot leven komen.

https://www.npostart.nl/het-geheime-dagboek-van-hendrik-groen/POW_03569029

Cijfer: 8/10

Boekreview – Zolang er leven is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − acht =

Schuiven naar boven