Waarom de rijken alsmaar rijker worden: Wat is financiële ontwikkeling… eigenlijk?
Geschreven door Robert Toru Kiyosaki
In deze review zal het boek Waarom de rijken alsmaar rijker worden: Wat is financiële ontwikkeling… eigenlijk? worden behandeld. De review kan spoilers bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Robert Kiyosaki is op 8 april 1947 geboren in Hilo, op het Amerikaanse eiland Hawaï. De Amerikaan is een zakenman en een auteur: Kiyosaki is de oprichter van Rich Global LLC and the Rich Dad Company en heeft ruim 25 boeken geschreven. Bovendien heeft hij het spel Cashflow ontwikkeld, naast andere games om kinderen en volwassenen te leren over zakendoen en andere financiële concepten. Kiyosaki geeft regelmatig seminars, waarover deelnemers niet altijd tevreden zijn. Er zijn in Amerika enkele rechtszaken tegen hem gevoerd omdat de seminars niks nieuws opleverden.
Achtergrond van het boek
Via dit boek probeert Kiyosaki de lezers te leren hoe men rijk kan worden, net zoals bij Kiyosaki zelf gelukt is. Als concrete voorbeelden refereert hij regelmatig aan Rich Dad en Poor Dad. Het boek bevat autobiografische elementen, waardoor je als lezer ook wat te weten komt over het leven van Kiyosaki. Via de tips uit het boek en het volgen van enkele seminars zou men als lezer dus voldoende kennis moeten hebben.
Indeling van het boek
Het boek is in het Nederlands uitgegeven door Belfra Publishers for Success BV, de vertaling uit het Engels is gedaan door Luuk Zandstra en de originele Engelse titel is Why the rich are getting richer. What is financial education… really? De eerste druk komt uit juli 2019 onder redactie van Petra Versteegh-Vendelmans. Voordat het boek begint staan enkele dingen omschreven, zoals de opdracht (studenten/staf St. Andrew’s College), enkele adviezen en tips. Het boek bestaat in totaal uit 326 woorden, inclusief nawoord en bonusmateriaal. Er is een onderverdeling in hoofdstukken en delen, maar dit is niet duidelijk vooraf weergegeven.
Inhoud van het boek
In het boek vertelt Kiyosaki eerst over enkele van zijn eigen ervaringen en wat financieel onderwijs eigenlijk inhoudt. Hij maakt veelvuldig onderscheid tussen activa/passiva en inkomsten/uitgaven. Veel concrete tips worden echter niet gegeven in het boek: het blijft grotendeels oppervlakkig gaan over enkele theoretische onderscheidingen en de manier waarop Kiyosaki zelf rijk is geworden. De tips van de rijke pa en arme pa dienen vaak als voorbeeld om een bepaald concept uit te leggen, een vaak verhelderende wijze om een punt te maken.
De tips van Kiyosaki lijken echter niet voor iedereen weggelegd: zo adviseert hij jongeren om niet te veel aandacht aan studie te besteden, maar vooral aan financieel onderwijs. Bovendien kan worden afgevraagd of investeren in onroerend goed of iets dergelijks wel voor iedereen is weggelegd. Niet iedereen begrijpt het concept of vindt het interessant om te investeren. Het nut van rijk worden is daarnaast nauwelijks omschreven. Het lijkt aanlokkelijk om veel geld te hebben, maar de vraag is of dat bij iedereen zo makkelijk gaat.
Conclusie
Al met al vind ik de boodschap van de auteur en zijn gedragingen discutabel. In Amerika heeft Kiyosaki enkele vergaande uitspraken gedaan omtrent het volgen van onderwijs en een van zijn bedrijven is failliet gegaan. Bovendien zijn er enkele rechtszaken tegen hem gevoerd, ook al betekent dat uiteraard niet dat hij bij voorbaat schuldig is.
Qua schrijfstijl is het boek erg fijn om te lezen, wat een groot pluspunt is. Soms is de hoofdstukindeling enigszins onduidelijk, maar het boek is voor vrijwel iedereen begrijpelijk. Ongeacht de inhoud van het boek is het zeker een aanrader om dit boek te lezen.
Cijfer: 6/10