Geschreven door Thomas d’Ansembourg
In deze review zal het boek Stop met aardig zijn worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Thomas graaf de Marchant et d’Ansembourg is op 17 december 1957 geboren in Ukkel, België. Hij is een voormalig advocaat met een juridische praktijk, maar na 15 jaar besloot Thomas om psychotherapeut te worden. De inspiratie van Thomas kwam van Marshall Rosenberg met zijn theorie over geweldloze communicatie. Inmiddels heeft de Belgische schrijver voornamelijk in het Frans boeken geschreven, en enkele daarvan zijn ook in andere talen verschenen.
Achtergrond van het boek
Naast het werk als jurist volgde Thomas enkele cursussen, waaronder een over geweldloze communicatie. Sindsdien is hij geïnteresseerd in deze manier van communiceren en Thomas heeft vervolgens zelf een cursus gemaakt om anderen te helpen in het beter luisteren naar hun eigen gevoelens en behoeftes. Doordat de passie van Thomas verschoof van het juridische naar communicatie, besloot hij om een boek te schrijven: Stop met aardig zijn.
Indeling van het boek
Het eerste, Franse druk verscheen al in 2001 met als titel Cessez d’être gentil, soyez vrai. In 2005 verscheen de Nederlandse vertaling bij uitgeverij Ten Have. Het boek is vanuit het Frans naar het Nederlands vertaald door Annette van der Elst. Deze review gaat over de 19e editie; sinds de 8e druk uit 2013 is er weinig veranderd ten opzichte van vorige druk. Stop met aardig zijn bestaat uit een voorwoord, inleiding, 7 hoofdstukken, een nawoord en een dankwoord. In totaal zijn er 271 pagina’s.
Inhoud van het boek
In dit boek probeert Thomas over te brengen hoe iedereen beter zou kunnen communiceren. Bij veel mensen heerst de gedachte dat ze onaardig zijn als ze aangeven wat hun eigen behoeftes zijn. Dat is vaak echter niet het geval: het uiten van behoeftes en gevoelens kan leiden tot een betere relatie met anderen.
Via verschillende tips en methoden legt Thomas uit hoe je behoeftes en gevoelens zo goed mogelijk kunt overbrengen op een ander. In het dagelijks leven zijn de tips dan ook goed toe te passen, al zal het een kwestie van oefenen zijn. Aan de hand van vele voorbeelden maakt Thomas duidelijk wat hij met enkele moeilijkere kwesties bedoeld. Daardoor is zijn verhaal goed te volgen.
Conclusie
Voor veel mensen zal het lezen van dit boek nuttig zijn om beter te kunnen communiceren. Bovendien wordt duidelijk dat het aangeven van eigen behoeftes alleen maar goed is en dat je daardoor niet onaardig wordt. Volgens Thomas zelf zou het goed zijn als in bijvoorbeeld het onderwijs over (geweldloze) communicatie wordt geleerd en daarmee maakt hij een goed punt.
Cijfer: 8/10
Stop met aardig zijn – wees echt, wees jezelf, wee