Boekreview Steve Jobs – de biografie

Steve Jobs – de biografie

Geschreven door Walter Isaacson

In deze review zal de biografie van Steve Jobs worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.

Achtergrond van de schrijver

Walter Isaacson is op 20 mei 1952 geboren in de Amerikaanse Staat New Orleans en hij is historicus, journalist en schrijver. Bovendien is Walter professor geschiedenis aan de Tulane University. In het verleden is hij de CEO van het Aspen Institute, CEO van CNN en Managing Editor van Time geweest. Bovendien heeft Walter biografieën over Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin, Albert Einstein en Henry Kissinger geschreven. Al met al heeft Walter dus veel ervaring met het schrijven van boeken en heeft hij (veel) kennis van geschiedenis.

Achtergrond van het boek

Het boek begint met een citaat van een reclame van Apple uit 1997, genaamd ‘’Think Different’’ en luidt als volgt: ‘De mensen die zo gek zijn om te denken dat zij de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het doen.’ Daarmee wordt verwezen naar het karakter van Steve Jobs. Het boek is vertaald door Rob de Ridder en de Nederlandstalige uitgave is door Het Spectrum BV mogelijk gemaakt. De oorspronkelijke Engelstalige titel van het boek is ‘’Steve Jobs – the Biography’’, en de Nederlandstalige titel is dus rechtstreeks vertaald. Inmiddels zijn er al tweeëntwintig drukken van de Nederlandstalige biografie verschenen.

Indeling van het boek

Door de inhoud van het boek is overzichtelijk weergegeven uit welke hoofdstukken het boek bestaat. In het boek wordt eerst beschreven wie de hoofdrolspelers in het leven van Steve Jobs zijn. Daarna volgt de inleiding van het boek, waarin wordt geschreven over hoe het boek tot stand gekomen is. Vervolgens wordt in 41 hoofdstukken het leven van Steve Jobs beschreven. Het boek sluit af met de bronnen, de noten, een dankbetuiging en een register. In totaal heeft het boek 744 pagina’s, en het kan daarmee omschreven worden als een dikke pil.

Inhoud van het boek

Steve Jobs heeft een belangrijke rol gespeeld in de opkomst en de ontwikkeling van computers, telefoons en andere apparatuur voor mensen uit de hele wereld. Net als Bill Gates (medeoprichter van Microsoft) heeft Jobs er mede voor gezorgd dat de technologie hard vooruit is gegaan qua kwaliteit. Jobs is een kleurrijk persoon, met een aantal principes en een geloof dat hij de wereld kon veranderen door zijn technologie.

Jobs is als kind geadopteerd, wat uiteraard van invloed is geweest op hem als persoon. In zijn jeugd is hij geïnteresseerd in het boeddhisme en Jobs gebruikt dan ook regelmatig wiet en LSD. Bovendien veranderde hij regelmatig van dieet en was hij qua gedrag kortweg te omschrijven als hippie.

Karakter van Steve Jobs

Jobs stond erom bekend hard te zijn voor de mensen om hem heen, wellicht voortkomend uit de drang tot innovatie. Hij was gepassioneerd en probeerde de producten van Apple zo functioneel en eenvoudig mogelijk te maken voor gebruikers. Daardoor waardeerde Jobs mensen die ook passioneel waren in hun werk en ook vakmanschap sprak hem aan.

Naast de positieve omschrijving van onderdelen van het karakter van Steve Jobs, worden ook negatieve eigenschappen beschreven. Zo heeft hij regelmatig egoïstisch en narcistisch gehandeld naar bijvoorbeeld Steve Wozniak (medeoprichter), zijn moeder en zijn dochter. Hierdoor is er een evenwichtige beschrijving van het karakter van Jobs.

Schrijfstijl van het boek

In het begin was het lastig om de hoofdrolspelers van het boek te onthouden en door de schrijfstijl van de vertaling was het soms lastig om de biografie goed te begrijpen en te volgen. Naarmate je het boek verder leest, wordt alles steeds duidelijker. De karakters van Steve Jobs en de mensen om hem heen komen bijvoorbeeld steeds duidelijker naar voren toe.  

Conclusie

Al met al is het boek de moeite waard om te lezen. Steve Jobs heeft een grote invloed gehad op de vooruitgang van de technologie. Vanuit zijn garage heeft Jobs een bedrijf opgericht (Apple) met een waarde van meer dan 1 biljoen dollar (= $1.000.000.000.000). Voor iedereen met interesse voor technologie en de ontwikkeling daarvan is de boek zeker de moeite waard. Bovendien kan het boek interessant zijn voor mensen die inspiratie willen opdoen voor het oprichten van een bedrijf en over hoe zo’n bedrijf geleidt kan worden.

Rating: 8/10

Plaats een reactie

20 + 5 =