Boekreview Sterker dan afwijzing – hoe ik mijn angst overwon en onverwoestbaar werd

Sterker dan afwijzing – hoe ik mijn angst overwon en onverwoestbaar werd

Geschreven door Jia Jiang

In deze review zal het boek Sterker dan afwijzing worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.

Achtergrond van de schrijver

Jia Jiang is een uit China afkomstige en in Amerika wonende man die bekend is geworden vanwege zijn project waarin hij 100 dagen lang afwijzing onderzocht. In zijn jeugd droomde Jiang van het ondernemerschap, waarin hij net als Bill Gates een verschil wilde maken in de wereld. Toen hij nog jong was, had Jiang al wat ervaring met afgewezen worden. Hierdoor werd Jiang enerzijds onzeker, maar anderzijds ook gemotiveerd om zijn dromen waar te maken.

In zijn tienerjaren vertrok Jiang zelf naar Amerika om te gaan studeren aan een universiteit, wat hij met succes deed. Tijdens zijn studie had Jiang een plan om een product te ontwikkelen (schoenen met wieltjes erin). De oom van Jiang leek dit echter geen goed idee, waardoor hij teleurgesteld het plan weg stopte. Nadat Jiang een aantal jaar veel geld had verdiend in het bedrijfsleven, wilde hij alsnog zijn droom waarmaken. Jiang en zijn vrouw Tracy besloten dat Jiang een half jaar de tijd kreeg om een bedrijf te ontwikkelen. Nadat hij na ongeveer 4 maanden werd afgewezen door een eventuele financierder, begon zijn project ten aanzien van afwijzing.

Achtergrond van het boek

Het project van afwijzing deelde Jiang op zijn blog, waarmee hij door middel van filmpjes bekendheid kreeg. Nadat hij rond de Olympische Spelen aan een medewerkster van een donutwinkel om donuts in de vorm van het logo vroeg, kregen zowel Jiang als de medewerkster landelijke Amerikaanse aandacht. In de loop van zijn afwijzingsproject kreeg Jiang steeds meer aandacht en leerde hij steeds meer lessen. In het boek zijn die lessen op een duidelijke manier door Jiang beschreven.

Indeling van het boek

Het boek heeft in totaal 192 pagina’s, verdeeld over een proloog, 13 hoofdstukken, een appendix, een verantwoording en informatie over de auteur. De oorspronkelijke titel van het boek is Rejection Proof: How I beat fear and became invincible through 100 days of reflection. Het oorspronkelijke boek is in 2015 uitgegeven door uitgeverij Harmony Books. De Nederlandse vertaling is gedaan door Karl van Klaveren. De Nederlandse versie is in 2016 uitgegeven door uitgeverij Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen. In het begin van het boek staan twee korte berichten van Jia: ‘’Voor mijn grootmoeder: levenslang was u mijn lerares. U leerde me iets wat waardevoller is dam alles wat ik op school geleerd heb: een goed mens te zijn. Ik mis u zo!’’ en ‘’Voor oom Brian: U was de tweede vader in mijn leven – dank u daarvoor. Het was van levensbelang dat u me steunde en mijn mentor was.’’

Inhoud van het boek

Jiang heeft van jongs af aan de droom gehad om ondernemer te worden. Zijn droom viel in duigen nadat hij tijdens zijn studie een idee had dat door zijn oom werd afgewezen. Na enkele jaren in het bedrijfsleven gewerkt te hebben begon Jiang alsnog een eigen bedrijf, waarmee hij een app wilde ontwikkelen. Na ongeveer 4 maanden was de app al goed ontwikkeld, maar de eventuele financierder wees Jiang alsnog af. Hierdoor werd Jiang ontmoedigd, waarna hij geholpen werd door het toeval.

In de eerder genoemde donutwinkel begon het project van Jiang. Hij deed allerlei verzoeken aan veelal wildvreemde mensen, waar Jiang vaker dan gedacht een ja te horen kreeg. Sommige verzoeken waren nogal vreemd, maar toch werd Jiang dus niet altijd afgewezen. Dit gaf hem vertrouwen in zichzelf en het lukte Jiang dus steeds vaker om anderen om hulp te vragen. In het boek geeft Jiang hier een aantal mooie voorbeelden van.

Conclusie

Al met al is het boek de moeite waard om te lezen. Sterker dan afwijzing is een soort zelfhulpboek. De tips die in het boek beschreven staan kan iedereen helpen en door de soms herkenbare situaties is het makkelijk om je in Jiang in te leven. Iedereen krijgt wel eens te maken met afwijzing. Sommigen kunnen het makkelijk van zich af zetten, anderen hebben er veel moeite mee. Vooral voor de groep die moeite heeft met afwijzing is Sterker dan afwijzing een echte aanrader.

Conclusie: 9/10

Op YouTube is er een Ted Talk te vinden van Jiang: https://www.youtube.com/watch?v=-vZXgApsPCQ

Dit is de site van Jiang: https://www.rejectiontherapy.com/

Plaats een reactie

4 × 1 =