Geschreven door Hendrik Groen (Pseudoniem van Peter de Smet)
In deze review zal het boek Pogingen iets van het leven te maken – Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar worden beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.
Achtergrond van de schrijver
In de beginjaren na het verschijnen van dit boek was onduidelijk wie gebruik maakte van het pseudoniem Hendrik Groen. Speculaties van mogelijke schrijvers waren Arnon Grunberg en Sylvia Witteman, waarna NRC Handelsblad en de Volkskrant in 2016 onthulden dat het om Peter de Smet (62 jaar) ging. De Smet zat echter niet te wachten op de bekendheid en de daarmee gepaarde heisa.
Met dit boek won De Smet in 2016 de Publieksprijs voor het Nederlandse boek, een prijs die De Smet niet persoonlijk heeft opgehaald. De opvolger van dit boek (Zolang er leven is) zorgde voor de NS Publieksprijs, die door de acteur Kees Hulst werd opgehaald.
Achtergrond van het boek
In 2017 werden de boeken van De Smet verfilmd en Omroep MAX maakte een televisieserie van dit boek, waarbij acteur Kees Hulst de rol van Hendrik Groen speelde. In hetzelfde jaar 2017 verscheen ook een toneelbewerking onder regie van Gijs de Lange. Enkele jaren later (in 2019) verscheen het vervolg van de televisieserie op Omroep Max. In totaal zijn er vijf boeken verschenen van Hendrik Groen, waarvan dit boek de eerste is.
Indeling van het boek
De eerste druk van het boek komt uit juni 2014, de review beschrijft druk 23 uit maart 2016 en de 45 (laatste) druk komt uit november 2018. Het boek is uitgegeven door Meulenhoff Boekerij BV (Amsterdam) en de tekening op de omslag is gemaakt door Victor Meijer. In totaal heeft het boek 356 pagina’s.
Inhoud van het boek
Hendrik Groen beschrijft in het boek hoe zijn leven er in een bejaardentehuis eruit ziet. Met het dagboek probeert Hendrik bij te houden wat de dagelijkse bezigheden zijn voor een oudere. Gedurende het jaar maakt Hendrik steeds meer vrienden en maakt hij enkele avonturen mee buitenshuis. Medebewoners zijn regelmatig jaloers op de vriendengroep die leuke uitjes organiseren als groep.
Naarmate het jaar en het boek vordert, wordt de sympathie voor Hendrik Groen steeds groter. Hij probeert op zijn leeftijd er zo veel mogelijk uit te halen, wat te bewonderen is. De vrienden en huisgenoten van Hendrik worden best uitgebreid beschreven, waardoor gemakkelijk een beeld wordt gevormd van de omgeving waarin Hendrik leeft. Door de leuke en scherpe schrijfstijl in het boek, is het gemakkelijk om te verheugen op de volgende dagboeken van Hendrik Groen.
Conclusie
Door het dagboek van Hendrik Groen is het goed in te leven hoe het leven van ouderen eruit ziet en om begrip voor de ouderen te krijgen. Sommigen zijn nog levenslustig, terwijl anderen het wel mooi vinden geweest. Degenen die op late leeftijd nog van alles ondernemen om zichzelf te vermaken verdienen wat mij betreft respect, omdat het op late leeftijd niet altijd gemakkelijk is om mee te draaien in de snelle maatschappij.
Cijfer: 8/10