Mrs. Degas
In deze review zal het Mrs. Degas van Arthur Japin worden beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.
Achtergrond van de schrijver
De Nederlandse schrijver en acteur Arthur Japin is op 26 juli 1956 geboren in Haarlem. Tweemaal heeft hij de Libris Literatuur Prijs gewonnen; in 2004 met de roman Een schitterend gebrek en in 2006 met De grote wereld. De meeste verhalen van Japin zijn autobiografisch of historisch van aard.
In zijn jeugd studeerde Japin aan het gymnasium, waar hij gepest werd. Zijn vader Bart was een toneelrecensent, waardoor Arthur als kind een voorliefde voor toneel ontwikkelde. Arthur kende een zware puberteit, aangezien zijn vader zelfmoord pleegde toen Arthur dertien was. Bovendien werd Arthur gepest op school.
Na het afstuderen aan het gymnasium vertrok Arthur naar The School of Dramatic Arts in Londen. Nadat hij terugkeerde in Amsterdam, studeerde Arthur twee jaar Nederlande taal- en letterkunde. Vervolgens ging hij aan de Kleinkunstacademie studeren, een opleiding die hij in 1982 afrondde.
Japin had enkele rollen voor de televisie, radio en film (waaronder in Flodder, GTST en Onderweg naar Morgen) en hij speelde op het toneel bij Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Bovendien was Arthur zanger bij de Nederlandse Opera. In 1987 stopte Arthur met acteren en begon hij te schrijven. In 1996 debuteerde Japin met het boek Magonische Verhalen en een jaar later verscheen De zwarte met het witte hart. Arthur schreef daarnaast hoorspelen, toneelstukken en scenario’s, waarmee Japin een aantal literaire prijzen won. Een aantal van zijn boeken werd verfilmd, waaronder Magonische Verhalen en De droom van de leeuw.
Achtergrond van het boek
Het boek Mrs. Degas is gebaseerd op de Franse impressionistische kunstenaar Edgar Degas, die bekend werd vanwege zijn pasteltekeningen en olieschilderijen. Degas leefde van 1834 tot en met 1917, voornamelijk in Parijs. Net als in andere boeken heeft Japin dus een echt persoon als uitgangspunt genomen; Mrs. Degas is dus een historische roman.
Indeling van het boek
De titel van het boek is dus Mrs. Degas en is geschreven door Arthur Japin. In september 2020 zijn er 4 drukken uitgegeven door De Arbeiderspers. Het omslagontwerp is gedaan door Mike Wondergem en de omslagillustratie door Edgar Degas. De hoofdstukken zijn onderverdeeld in de verschillende steden en periodes uit het leven van Degas. Er is een nawoord, bronnen en stamboom. Voordat het verhaal begint, staat er Voor L.J. en B.M. en een tekst van Henry James uit The Middle Years: ‘Wij werken in het donker – wij doen wat we kunnen – wij geven wat we hebben. Onze twijfel is onze passie, onze passie is onze taak. De rest is de gekte van kunst.’ Het boek heeft in totaal 303 pagina’s.
Inhoud van het boek
Het boek begint met een verslag over Edgar Degas, in het Parijs van 1912. Nadat besloten is dat Degas zijn huis uit moet, verschijnt er een jongedame die de archieven van Edgar wil helpen ordenen. De jongedame is echter iemand anders dan ze beweert, aangezien ze regelmatig verslag doet van haar gesprekken met Degas. Ze probeert bewust de herrinering van Degas aan de liefde van zijn leven omhoog te halen, namelijk zijn Amerikaanse nicht Estelle. Ze is blind geworden en Edgar heeft haar eens naakt geschilderd.
Later in het verhaal wordt steeds duidelijker wat de bedoeling van de vrouw is en wat Edgar heeft meegemaakt. In eerste instantie lijkt hij een botte hond, maar later is duidelijk waarom zijn karakter zo in elkaar steekt.
Conclusie
Van tevoren had ik uiteraard al gehoord van de schrijver Arthur Japin, maar ik was nog niet bekend met zijn werk. Na het lezen van Mrs. Degas lijkt het me leuk om vaker boeken van hem te lezen. Aan de vele beeldspraak die Japin gebruikt moest ik in het begin even wennen, maar uiteindelijk ben ik dat wel gaan waarderen.
Ook het onderwerp van dit boek spreekt aan. Van Edgar Degas wist ik eerst weinig tot niet af, maar na het lezen van het verhaal heb ik meer inzicht gekregen in wie hij was. Het is duidelijk te merken dat Japin een gedegen en goed onderzoek naar het leven van Degas heeft gedaan. Al met al een mooie historische roman.
Cijfer: 8/10