Boekreview Maakt geld gelukkig? – Een ongemakkelijk antwoord

Maakt geld gelukkig? – Een ongemakkelijk antwoord

Geschreven door Ap Dijksterhuis

In deze review zal het boek Maakt geld gelukkig? worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.

Achtergrond van de schrijver

Ap Dijksterhuis is op 12 november 1968 geboren in Zutphen en hij is hoogleraar Psychologie (aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), ondernemer, schrijver en spreker. Hij heeft verschillende boeken geschreven in het vakgebied psychologie, namelijk Het slimme onbewuste (2007), Whisky by numbers (2009), De merkwaardige psychologie van een wijndrinker (2011), Op naar geluk (2015) en Wie (niet) reist is gek (2017). Daarnaast heeft hij verschillende wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. In 2005 heeft Dijksterhuis de Early Career Award van de American Psychological Association ontvangen en in 2007 heeft hij de Theoretical Innovation Prize ontvangen.

Achtergrond van het boek

In de flap van het boek staan reviews over enkele andere boeken van Dijksterhuis en de reviews luiden als volgt: over Het slimme Onbewuste: ‘’Een van de kroonjuwelen van de recente populairwetenschappelijke schrijverij uit eigen land.’’ (van de Volkskrant), over Op naar geluk: ‘’Met zijn aanstekelijke schrijfstijl en keur aan (…) onderzoeken, zet Dijksterhuis de lezer langzaam aan tot nadenken.’’ (van Psychologie Magazine) en over De merkwaardige psychologie van een wijndrinker: ‘’Geestig, herkenbaar boek over de psychologie van een passie.’’ (van NRC Handelsblad).

Bovendien staat er in het begin van het boek een citaat van Albert Einstein, namelijk: ‘’Wat waar is, is niet altijd populair en wat populair is, is niet altijd waar.’’ Hiermee lijkt Dijksterhuis al een conclusie te geven op de vraag uit de titel (maakt geld gelukkig?). Er is tot nu toe één druk van het boek verschenen.

Indeling van het boek

De inhoudsopgave van het boek maakt goed duidelijk in welke hoofdstukken het boek is verdeeld. In totaal zijn er zes hoofdstukken met paragrafen. Op het einde is er een korte cursus geld uitgeven. Bovendien is er een verantwoording en zijn er noten opgenomen. De inleiding van het boek verduidelijkt de opzet van het boek nog meer.

Inhoud van het boek

De hoofdstukken in het boek maken al snel duidelijk in welke richting het antwoord op de titel gaat. De titels zijn als volgt: 1. Onze psychologische graaisoftware, 2. Geluk is willen wat je al hebt, 3. Meevallers zijn fijn, 4. Geld maakt wel degelijk gelukkig. 5. Armoede onderdrukt geluk en 6. De gelukskloof.
En inderdaad, de uiteindelijke conclusie is dat geld een belangrijke invloed op ons gevoel van geluk is. Belangrijk is echter dat er geen hebzucht naar geld moet zijn, omdat het geluksniveau dan minder snel is bereikt. Tevens blijkt uit onderzoek dat na een bepaald bedrag aan inkomen het geluk niet verder toeneemt. Geld zorgt ervoor dat mensen minder stress ervaren. Ook blijkt uit onderzoek dat landen met een hoog welvaartsniveau doorgaans gelukkiger zijn.

Schrijfstijl van het boek

De schrijfstijl van Dijksterhuis is plezierig, waardoor het boek goed leesbaar is. Door het vele gebruik van alinea’s is het boek relatief eenvoudig om door te komen. Er zijn ook regelmatig grafieken toegevoegd. Het visueel maken van een moeilijk concept zorgt ervoor dat het concept beter te begrijpen is. Als voorbeeld hiervan is een grafiek te noemen over de ontwikkeling van tevredenheid in een aantal landen. Door de grafiek is een duidelijke ontwikkeling te zien. In totaal heeft het boek 192 pagina’s, waardoor het boek best snel te lezen is. Het verwijzen met noten en het geblader is een klein minpuntje, maar soms is dat juist handig voor het duidelijker maken van een punt.

Conclusie

De uiteindelijke conclusie van het boek is ongemakkelijk: geld maakt wel gelukkig. Het spreekwoord geld maakt niet gelukkig is daarmee niet geheel terecht. Andere factoren zoals gezondheid, zekerheid en liefde zijn uiteraard ook belangrijk voor het geluksniveau. Geld is echter net zo belangrijk als de andere genoemde factoren. Al met al is dit boek een aanrader voor iedereen die de redenatie wil begrijpen over de stelling dat geldt gelukkig maakt.

Rating: 9/10

Plaats een reactie

9 + 17 =