Kieft
Geschreven door Michel van Egmond
In deze review zal het boek Kieft worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Michel van Egmond is op 26 maart 1968 geboren in Voorburg, hij is schrijver en journalist. In 2013 won van Egmond de NS-publieksprijs voor het boek Gijp, een jaar later voor het boek Kieft. Hiermee is hij de eerste auteur die twee jaar na elkaar de prijs gewonnen heeft. In 2017 won van Egmond de NS-publieksprijs opnieuw voor het schrijven van De wereld volgens Gijp.
Van Egmond is in 1986 als sportverslaggever bij de Zoetermeerse Courant begonnen, hij was onderdeel van de sportredactie van de Haagse Courant en schreef als freelance journalist voor onder andere Nieuwe Revu, Hard Gras en Esquire. Daarna was Van Egmond columnist voor AD Sportwereld Pro, redacteur van Holland Sport en hoofdredacteur voor Feyenoord Media. Vervolgens werd hij columnist van Voetbal International en bij het praatprogramma van VI was hij beeldregisseur en later eindredacteur.
In oktober 2015 begon Van Egmond samen met Johan Derksen en zijn dochter Marieke Derksen een eigen uitgeverij, Voetbal Inside Boeken. Door het promoten van boeken via het televisieprogramma van VI, probeerde de uitgeverij de groet van Nederlandse sportboeken te stimuleren. Van Egmond heeft veel boeken uitgegeven, onder meer Nooit meer juichen, Wandelen met Cruijff en andere bijzondere voetbalverhalen, Gijp, Kieft, Topshow en Inside.
Indeling van het boek
In totaal heeft het boek 367 pagina’s, inclusief een proloog. Het boek is voor het eerst verschenen in mei 2014. Het boek waar deze review over gaat is de dertiende druk uit december 2014. Voorafgaand het verhaal staat een motto: ‘’The monkey is off my back, but the circus is of still in town.’’ Hiermee doelt Kieft op het feit dat hij niet meer verslaafd is aan coke en alcohol, maar dat hij nog wel dagelijks tegen die verslaving strijdt. Bovendien staat er in het begin ‘’Voor mijn moeder en kinderen.’’
Achtergrond van het boek
Na het eerdere succes van het boek Gijp, werd er een boek geschreven over een andere tafelgast van VI, namelijk Wim Kieft. Enkele jaren later is er een vervolg van het boek geschreven, namelijk Wim Kieft, de Terugkeer (verschenen in 2018). Het boek is wellicht mede tot stand gekomen wegens geldproblemen van Kieft. Door een hoge oplage zou het voor Kieft namelijk mogelijk zijn om (een deel) van zijn schulden af te lossen.
Inhoud van het boek
In het boek wordt beschreven hoe Wim Kieft een groot geheim met zich meedraagt, namelijk het feit dat hij verslaafd is aan coke en alcohol. In een duidelijk en mooi geschreven verhaal schrijft Van Egmond over de bittere strijd van Kieft tegen zijn verslaving. Uit de vele gesprekken die ze hebben, wordt duidelijk dat Kieft het nog altijd lastig heeft met het afkicken, maar toch is er hoop op betere tijden. Een groot probleem in het leven van Kieft zijn de schulden die hij heeft. Door het analyseren van wedstrijden, het geven van lezingen en het meewerken aan het boek probeert Kieft van die schulden af te komen.
Uit het boek blijkt dat Kieft zelfspot en trots bezit, maar dat hij ook veel aan zichzelf twijfelt. Sommige situaties die hij beschrijft zijn triest. Gelukkig weet Kieft door te relativeren zijn situatie enigszins leefbaar te houden. Een belangrijk thema in het boek is zijn kopgoal tegen Ierland op het EK van 1988 en het onvermogen van Kieft om te genieten van zulk succes. Op het einde concludeert Kieft dat hij blij is om nog te leven. Na het lezen van zijn verhaal is daar niks op af te dingen.
Conclusie
Het boek geeft een inzicht in het leven van Kieft en de strijd tegen zijn verslaving. Het is ontroerend om te lezen hoe hij moeite heeft om echt te genieten van het succes dat hij heeft bereikt. Het belangrijkste uitgangspunt in het boek lijkt me dat het goed en moeilijk is om te blijven vechten tegen tegenslagen en verslavingen. Voor iedereen is dat een mooie boodschap.
Rating: 8/10.