In deze review zal het boek Judas – een familiekroniek beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Astrid Holleeder is op 4 december 1965 in Amsterdam geboren en is advocaat en auteur. Ze is voornamelijk bekend geworden als broer van Willem Holleeder en schrijfster van verschillende boeken, waaronder Judas. Nadat ze het vwo volgde, ging Astrid eerst filosofie studeren. Na enige tijd besloot ze daarmee te stoppen, om daarna rechten te gaan studeren. In het vakgebied rechten valt meer te verdienen, wat een rol speelde in het maken van de studiekeuze.
In 1985 kreeg Astrid een dochter, namelijk Miljuschka Witzenhausen. Na haar afstuderen in 1995, merkte Astrid dat het lastig was om een baan te vinden in de advocatuur, gelet op haar achternaam. Via haar broer Willem kon Astrid samenwerken met Bram Moszkowicz, waarna Astrid zich specialiseerde in het strafrecht. Voor bepaalde criminelen werkte Astrids achternaam in haar voordeel, aangezien ze daarmee een soort vertrouwen wekte.
Achtergrond van het boek
Sinds Willem Holleeder volwassen werd, kreeg zijn familie te maken met zijn criminele handelingen. Na de bekende Heineken ontvoering verkreeg Holleeder samen met Cor van Hout veel bekendheid. Het agressieve en criminele gedrag van Willem had grote invloed op het leven van zijn familieleden. Een normaal leven leiden was lastig voor vrijwel iedereen met wie Willem om ging. Op een bepaald punt in hun leven besloten Astrid en Sonja om actie te ondernemen en met het OM te gaan praten.
Indeling van het boek
De derde druk, waarover deze review gaat, komt uit november 2016. Judas is uitgegeven door Lebowski Publishers, Amsterdam. Het boek begint met een opdracht, namelijk ‘Dit boek is opgedragen aan mijn moeder. Ik heb het geschreven voor mijn dochter en de (klein)kinderen.’ Bovendien is er een dankwoord aan Peter R. de Vries gericht. Uit de inhoudsopgave volgt dat er een proloog is, twee delen, een epiloog en een nawoord. In totaal heeft het boek 571 pagina’s.
Inhoud van het boek
In het boek Judas beschrijft Astrid in welke situatie ze als kinderen zijn opgegroeid, hoe ze volwassen zijn geworden en welke invloed Willem heeft in het leven van Astrid, Sonja en Gerard. Door de uitgebreide beschrijving van vele ervaringen die ze als gezin hebben meegemaakt, is duidelijk geworden hoe de situatie is geworden zoals die was. Voorheen beschouwden veel mensen Willem als sympathiek, maar die mening veranderde snel.
Conclusie
Het boek leest gemakkelijk weg door de schrijfstijl, maar ook door interesse in wat nog komen gaat. Hoewel Judas veel pagina’s bevat, is dat niet storend aangezien het nodig is om een goed beeld van de gezinssituatie en het leven van de betrokkenen te krijgen. Doordat Willem Holleeder een bekende crimineel is, kreeg het boek en het verhaal veel media-aandacht. Judas is een goed geschreven boek en een aanrader voor mensen met maatschappelijke interesse.
Cijfer: 8/10