Boekreview – Het Bombardement

Het Bombardement

Geschreven door Ate de Jong

In deze review zal het boek Het Bombardement worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.

Achtergrond van de schrijver

Ate de Jong is in 1953 geboren in Aardenburg en hij is filmregisseur, schrijver en filmproducent. Door de jaren heen heeft de Jong zowel Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Duitse films en series geregisseerd. Bovendien heeft hij in 1998 de filmproductiemaatschappij Mulholland Pictures opgericht, samen met Edwin de Vries en Jeroen Krabbé. De Jong heeft een dochter (Mea de Jong) die ook actief is in de ‘’filmwereld’’ als actrice. In 2018 schreef de Jong voor het eerst een kinderboek genaamd Kauwgum en ander kattenkwaad. Enkele films die hij geregisseerd heeft zijn Een vlucht regenwulpen, Drop Dead Fred, Wenn ich nicht mehr lebe en Ek lief jou.

Achtergrond van het boek

Het verhaal speelt zich af in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is een historische roman en is ook verfilmd. De film werd kritisch beoordeeld, waarmee de plot in het boek deels ook negatief werd bekritiseerd. De relatief slechte beoordeling kwam onder meer door de plot die iets weg heeft van de Titanic (liefde tussen mensen uit verschillende klassen) en door het slechte acteerwerk.

Indeling van het boek

Het boek is uitgegeven door uitgeverij Thomas Rap en het boek is geschreven door Ate de Jong in samenwerking met Marieke Groen. Het boek waar deze review over gaat is uitgekomen in 2012. In totaal heeft het boek 53 hoofdstukken en 286 bladzijden. Op de kaft is een scene uit de film te zien, met de acteurs Jan Smit en Roos van Erkel.

Inhoud van het boek

De film begint omstreeks mei 1940 in Rotterdam, waar het veelbelovende bokstalent en bakkersassistent Vincent de Graaf de vermogende en mooie Eva von Heerle ontmoet. Ze is de dochter van een uit het Nazi-Duitsland ontvluchtte Duitser. Eva is verloofd met Dirk Lagewaard, die twee kinderen uit een eerder huwelijk heeft. Ze zijn eigenlijk niet verliefd op elkaar, waardoor hun toekomstige huwelijk als zakelijk wordt omschreven. Vincent wilt samen met zijn broer Chris naar Amerika toe om een geneesmiddel en behandeling voor de longziekte voor Chris te vinden. Onverhoopt worden Vincent en Eva verliefd op elkaar, op het moment dat de Duitsers Nederland binnenvallen en bombarderen. Vincent biedt tijdens het binnenvallen van de Duitsers aan om de ouders en broer van Eva uit Duitsland te halen. Uiteindelijk belanden ze in Nederland, waarna het richting het einde spannend is of Vincent, Chris en de familie van Eva de bootoversteek naar Engeland halen.

Conclusie

Het boek is meeslepend en door de relatief eenvoudige schrijfstijl leest het boek makkelijk. Doordat het heden en verleden door elkaar spelen, is het in het begin lastig om te volgen. Nadat alle personages zijn geïntroduceerd is het echter steeds makkelijker om het onderscheid tussen heden en verleden te maken. De filmbeoordeling is wellicht minder goed, maar het boek is zeker de moeite waard om te lezen.

Rating: 7/10

Plaats een reactie

drie × 1 =