Geschreven door Jon Palfreman
In deze review zal het boek Hersenstormen worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Palfreman is een schrijver, reporter, producer, director en onderwijzer en hij is bekend geworden door zijn werken Frontline en Nova. Als journalist heeft Palfreman meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Emmy Award. Gedurende zijn carrière heeft Palfreman vele documentaires geproduceerd, met name over typische en controversiële onderwerpen binnen de wetenschap en de medicijnen. Tijdens zijn studie heeft Palfreman natuurkunde en wetenschapsfilosofie/wetenschapsgeschiedenis gestudeerd aan de University College of Londen.
Achtergrond van het boek
Nadat bij Palfreman zelf Parkinson werd geconstateerd, besloot hij om onderzoek te gaan doen naar de hersenziekte. In het boek beschrijft Palfreman de geschiedenis van de kwalificatie van de ziekte als zodanig. Bovendien beschrijft hij de ontwikkeling van de medische stand van Parkinson sinds het als ziekte erkend werd. Tegenwoordig zijn er verschillende opties om de gevolgen van de ziekte te beperken.
Indeling van het boek
De oorspronkelijke titel van het boek is Brain Storms en het is naar het Nederlands vertaald door Inge Pieters. De oorspronkelijke uitgever is Scientific American/Farrar, Straus and Giroux (New York) en de Nederlandse uitgever is Uitgeverij Balans (Amsterdam). Het eerste Nederlandse druk komt uit februari 2016 en deze review gaat over de derde druk uit maart 2016. Voordat het boek inhoudelijk begint is er een woord vooraf en een inleiding. Daarna volgen 16 hoofdstukken, de noten, een noot van de auteur, een dankwoord en een register. In totaal heeft Hersenstormen 319 pagina’s.
Inhoud van het boek
Na een diagnose met de ziekte Parkinson besloot Jon Palfreman om zelf op onderzoek uit te gaan naar de geschiedenis en de medische stand van zaken van de ziekte. Het boek is daardoor een afwisseling van feitelijke kennis en een persoonlijk verhaal. Gedurende de afgelopen eeuwen zijn er verschillende oplossingen geprobeerd voor Parkinson, waarbij enkele beter werken dan andere. Door beschrijving van onder meer de symptomen, geschiedenis en achtergrond, en de huidige medische stand van zaken is door het lezen van dit boek een goed inzicht te verkrijgen in Parkinson.
Conclusie
Voor degenen die nog onbekend zijn met wat Parkinson precies inhoudt, is dit boek zeer de moeite waard om te lezen. Door een fijne afwisseling van informatie en het persoonlijke verhaal is Breinstormen goed leesbaar. Palfreman neemt je als lezer mee van de ‘ontdekking’ van Parkinson tot de hedendaagse medische situatie.
Cijfer: 8/10