Gratis geld voor iedereen – Over het basisinkomen, de 15-urige werkweek en een wereld zonder grenzen
Geschreven door Rutger Bregman
In deze review zal het boek Gratis geld voor iedereen worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Rutger Bregman is op 26 april 1988 geboren in Renesse en hij is historicus en schrijver. In totaal heeft hij vijf boeken geschreven, namelijk Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), gratis geld voor iedereen (2014), Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (2015) en De meeste mensen deugen (2019). Bovendien is Bregman een van de vaste schrijvers van het online platform De Correspondent.
Achtergrond van het boek
Op de eerste pagina’s van het boek staan (positieve) reacties op het boek, namelijk van Zygmunt Bauman, Steven Pinker, Richard Wilkinson, The Independent, openDemocracy, Philippe van Parijs, Albert Wenger, Phillipe Blom, Juryrapport Jan Hanlo Essayprijs 2015, De Morgen, de Volkskrant, Adriaan van Dis en @JanTerlouw. De eerste druk is verschenen in september 2014, de veertiende druk is verschenen in april 2019.
Bovendien staat er een citaat van Oscar Wilde (1854-1900) in het boek: ‘’Een kaart van de wereld waar Utopia niet op voorkomt, is het niet waard om zelfs maar een blik op te werpen: er staat dat ene land niet op waar de Mensheid altijd aan wal gaat. En als de Mensheid er eenmaal aan wal gegaan is, kijkt ze uit naar een beter land om naartoe te zeilen. Vooruitgang is de verwezenlijking van Utopia’s.’’ De bedoeling van dit citaat lijkt duidelijk: tegenwoordig lijkt het te ontbreken aan een Utopie. Uit de ondertitel blijkt welke voorstellen Bregman heeft voor het bepalen van enkele Utopia voor de hedendaagse mens: een basisinkomen, een 15-urige werkweek en een wereld zonder grenzen.
Indeling van het boek
In de inhoudsopgave is duidelijk beschreven dat het boek uit negen hoofdstukken bestaat, dat er een nawoord, een dankwoord en notenlijst is. Aan het begin van elk hoofdstuk is tevens een citaat opgenomen dat ziet op het volgende hoofdstuk.
Inhoud van het boek
De titels van de hoofstukken laat een duidelijk beeld zien waar het boek over gaat: 1. De terugkeer van de utopie, 2. Een werkweek van vijftien uur, 3. Waarom we iedereen gratis geld moeten geven, 4. De race tegen de machine, 5. Het einde van de armoede, 6. Het bizarre verhaal van President Nixon en het basisinkomen, 7. Nieuwe cijfers voor een nieuwe tijd, 8. Achter de poorten van Luilekkerland en 9. Hoe ideeën de wereld veranderen.
Aan de hand van vergelijkingen (verleden-heden, Nederland-het buitenland) maakt Bregman duidelijk dat er tegenwoordig een utopie ontbreekt. Hoewel we het tegenwoordig goed hebben (qua gezondheid, financiën, veiligheid), leeft er bij veel mensen een gevoel van stuurloosheid: wat kan er tenslotte nog echt verbeteren? Door de voorstellen van Bregman wordt duidelijk waar we als maatschappij naar kunnen streven. Politiek gezien is het de vraag of de voorstellen op korte termijn zullen worden doorgevoerd, maar duidelijk lijkt dat iedereen profijt heeft van de voorstellen van Bregman.
Conclusie
Een korte werkweek van vijftien uur, gratis geld (onvoorwaardelijk zo’n €1.000) per maand en een wereld zonder grenzen lijkt moeilijk voorstelbaar. Toch beredeneert Bregman op duidelijke wijze en aan de hand van verschillende onderzoeken waarom zijn ideeën toch niet zo gek zijn. In totaal heeft het boek zo’n 215 pagina’s en het boek is mede door gebruik van afbeeldingen goed leesbaar. Een aanrader voor eenieder die zich wil verdiepen in het onderwerp.
Doorverwijzing
Op YouTube zijn meerdere filmpjes te zien waarin Bregman dieper ingaat op dit onderwerp (de filmpjes zijn te bekijken na zijn naam in te typen in de zoekbalk). Enkele voorbeelden van video’s zijn:
- https://www.youtube.com/watch?v=02UxUgdiXUE (DWDD)
- https://www.youtube.com/watch?v=ydKcaIE6O1k (TED-talk)
- https://www.youtube.com/watch?v=7dMVF0hKtxQ (Sogeti Nederland)
- https://www.youtube.com/watch?v=r5LtFnmPruU (ProductiehuisEU)
Rating: 8/10