In deze review zal Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer worden beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Ilja Leonard Pfeijffer is op 17 januari 1968 geboren in Rijswijk en hij is dichter, schrijver en classicus. In mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor het boek La Superba en in 2019 werd Pfeijffer genomineerd met het boek Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua, waardoor hij kenner is van de Italiaanse cultuur.
In zijn jeugd zat Pfeijffer op het gymnasium aan het Sint Maartenscollege in Voorburg. Hierna studeerde hij klassieke talen (Grieks en Latijn) aan de Rijksuniversiteit in Leiden, waaraan Pfeijffer in 1996 ook promoveerde. Als specialisatie heeft Pfeijffer gekozen voor het werk van de klassieke dichter Pindarus.
Gedurende de afgelopen 25 jaar heeft Pfeijffer veel poëzie en proza geschreven, zoals van de vierkante man, Dolores, Idyllen, Rupert: een bekentenis, Het ware leven. Een Roman. Voor een aantal boeken heeft Pfeijffer prijzen gewonnen, wat aangeeft dat zijn werk over het algemeen goed wordt gewaardeerd.
Achtergrond van het boek
In een eerder boek La Superba heeft Pfeijffer al over zijn leven in Genua geschreven. In Grand Hotel Europa beschrijft Pfeijffer onder meer zijn leven nadat hij zijn geliefde tegenkwam. Het heden en verleden lopen door elkaar heen, waarna steeds duidelijker wordt waarom Pfeijffer in het hotel terecht is gekomen.
Indeling van het boek
De eerste druk komt uit december 2018 en mijn druk is de zesentwintigste uit 2021. Het omslagontwerp is gemaakt door Stephan Vanfleteren en Tim Bisschop. Als opdracht voorin het boek staat Voor Stella. In totaal heeft het boek 26 hoofdstukken, onderverdeeld in paragrafen. Tot slot beslaat de roman 547 pagina’s.
Inhoud van het boek
Grand Hotel Europa gaat over het leven van Pfeijffer gedurende enkele jaren van zijn volwassen leven, waardoor het boek de vorm aanneemt van een roman in autobiografische vorm. De hoofdstukken wisselen af tussen heden en verleden, waarin Pfeijffer schrijft over zijn verblijf in het hotel en de reden waarom hij daar uiteindelijk geëindigd is.
Indirect beschrijft Pfeijffer ook onderwerpen als massatoerisme en de ondergang van Europa als continent. Hiervoor gebruikt hij relatief veel metaforen in de vorm van schrijfstijl en personages. Over het algemeen is de schrijfstijl soms best pittig, aangezien er met regelmaat hele lange zinnen voorkomen. Die zinnen zijn soms ook moeilijk te volgen vanwege specifieke vaktermen die niet altijd begrijpelijk zijn.
Het heden en verleden komt richting het einde van het verhaal mooi bij elkaar. Niet geheel duidelijk is hoe het verhaal afgelopen is, aangezien Pfeijffer een open einde heeft gelaten. Wellicht biedt dit in de toekomst ruimte voor een vervolg op Grand Hotel Europa.
Conclusie
Al met al is het boek zeker de moeite waard om een keer gelezen te hebben. Grand Hotel Europa zal echter niet voor iedereen geschikt zijn. Het boek heeft veel pagina’s en het taalgebruik is soms lastig. Dat kan soms demotiverend werken om Grand Hotel Europa in zijn geheel uit te lezen. Voor degenen die wel van langere boeken houden en lastig taalgebruik geen probleem vinden, is het boek een aanrader.
Op Youtube zijn enkele interessante filmpjes te vinden over Grand Hotel Europa, zoals:
Cijfer: 7/10