Geschreven door Daniel Buschmann en Michael Wulzinger
In deze review zal het boek Football Leaks – de smerige dela in het betaald voetbal worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.
Achtergrond van de schrijvers
Rafael Buschmann is op 1 maart 1982 geboren in Zabrze (Polen) en hij is journalist bij het Duitse weekblad Der Spiegel. Tot zijn zevende heeft Buschmann in Polen gewoond, waarna hij met zien familie naar Münster verhuisde. Hij heeft Germanistiek, Pedagogiek, Sport en Psychologie gestudeerd aan de Westfälischen Wilhelms-Universität. Buschmann heeft onder meer als wetenschappelijk medewerker en docent aan diezelfde universiteit gewerkt. In 2010 begon Buschmann als reporter voor Spiegel Online, waarna hij in 2013 aan de slag ging bij de geprinte versie van Der Spiegel. Onderwerpen waarover Buschmann voornamelijk schreef zijn corruptie, rechtsextremisme en wetsovertredingen. In 2016 begon zijn werk over Football Leaks, na contact te hebben gehad met een van de personen achter de onthullende organisatie.
Michael Wulzinger is op 3 januari 1965 geboren in Dortmund. Van 1987 tot 1993 heeft hij Geschiedenis, politieke wetenschappen en Germanistiek gestudeerd aan de Albert-Ludwigs Universität Freiburg. Wulzinger heeft in het studiejaar 1989-1990 bovendien een semester aan de Universiteit van Sevilla gestudeerd. Tijdens zijn studie heeft Wulzinger meermaals stage gelopen bij dagbladen, waaronder Frankfurter Runschau, FAZ en de Süddeutschen Zeitung. Van oktober 1993 tot oktober 1994 heeft hij als vrijwilliger bij Rheinpfalz in Ludwigshafen gewerkt en tot december 1995 als economieredacteur bij Rheinpfalz in Landau. Vanaf januari 1996 tot september 1997 was hij sportredacteur bij de Badischen Zeitung. Sinds oktober 1997 werkt Wulzinger bij Der Spiegel: eerst als sportredacteur en sinds juli 2009 als afdelingshoofd. In september 2016 veranderde hij van afdeling: Wulzinger ging weken als afdelingshoofd met als zwaartepunt onderzoeksjournalistiek.
Achtergrond van het boek
Football Leaks is het grootste lek in de voetbalgeschiedenis, waarbij financiële transacties van veel bekende voetballers werd onthuld. De onthullingen vonden voornamelijk plaats tussen december 2016 en november 2018 door mediapartners van de European Investigation Collaborations. Daaronder vielen onder meer Der Spiegel, NRC, El Mundo en Le Soir. De belangrijkste persoon achter Football Leaks, Rui Pinto, werd op 16 januari 2019 gearresteerd in Boedapest. Dit gebeurde op last van Portugese autoriteiten, met als voornaamste aanklachten schendingen van geheimen en in het geheim verkrijgen van informatie.
Indeling van het boek
Het boek heeft in totaal 320 pagina’s, onderverdeeld in 26 hoofdstukken. Er is een openingsstuk bij de Nederlandse editie, een proloog, een epiloog en op het einde een aanvulling op de Nederlandse editie van de redactie van NRC Handelsblad. Bovendien is er een dankwoord van de oorspronkelijke Duitse schrijvers van het boek. Het oorspronkelijk Duitse boek is in 2017 verschenen bij de Deutsche Verlags-Anstalt, onderdeel van Random House GmbH München. De Nederlandse versie is verschenen bij Het Spectrum BV, onderdeel van Uitgeverij Unieboek. De vertaling is gedaan door Pieter Janssens, Eric Strijbos en Edwin Krijgsman.
Inhoud van het boek
In het boek wordt beschreven hoe de journalisten Buschmann en Wulzinger van weekblad Der Spiegel onderzoek doen naar de inhoud van documenten van Football Leaks. In eerste instantie plaatste John Doe allerlei documenten op zijn website. Na enig aandringen komen de Duitse journalisten in contact met de Portugese John Doe, die veel informatie met Buschmann en Wulzinger deelt. Vervolgens ontmoet Buschmann de anonieme klokkenluider meerder malen. Ze feesten en praten veel en op het einde van hun ontmoetingen geeft John Doe altijd informatie mee.
In de documenten is veel informatie te vinden over allerlei clubs en spelers die ingewikkelde financiële constructies gebruiken. FC Twente werkte bijvoorbeeld samen met Doyen Sports, een schimmig bedrijf dat invloed had op de beleidsvoering van de club. Ook een aantal Portugese topclubs werkte samen met Doyen, waarna ze in een moeilijke financiële positie kwamen. Ook grote internationale topclubs als Real Madrid en Manchester United en bekende spelers als Cristiano Ronaldo kwamen in de stukken van Football Leaks voor.
Conclusie
Het boek zorgt voor meer inzicht voor het onzichtbare gedeelte van het voetbal ten aanzien van de financiën. In samenhang met de boeken De Voetbalmakelaar en Panama Papers is een duidelijk beeld te krijgen van de schimmige financiële situaties in het voetbal. Het is goed dat de klokkenluider naar buiten is gekomen met de informatie. Helaas lijkt er echter weinig te zijn gedaan met de onthullingen. Tot op heden is het voetbal nog steeds niet transparant qua financiën. Hopelijk zal dit in de toekomst wel gebeuren.
Cijfer: 8/10