Geschreven door Thomas Kistner
In deze review zal het boek FIFA Maffia worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Thomas Kistner is een Duitse sportredacteur voor de Süddeutschen Zeitung en is in 1958 in Karlsruhe geboren. Hij is bekend geworden door zijn onderzoeksbijdragen in de sport, met name op het gebied van corruptie en doping. Kistner studeerde politiek in Heidelberg, waarna hij begon als journalist bij de Badener Zeitung. Later ging hij voor onder meer de Münchner Abendzeitung en Süddeutschen Zeitung werken, waar Kistner zich bezig hield met sportpolitiek.
Achtergrond van het boek
De wereldvoetbalorganisatie FIFA staat al decennialang bekend om haar frauduleuze (financiële) handelingen. Voor velen is de daadwerkelijke omvang van de corruptie en de schandalen echter niet bekend. Door diverse strafrechtelijke onderzoeken is steeds meer bekend geworden over de foute manier waarop de FIFA aan geld komt en anderen omkoopt. De toewijzing van de WK’s voetbal aan Qatar en Rusland zijn relatief recente voorbeelden van grootschalige schandalen, waarbij vele officials zijn omgekocht.
Indeling van het boek
De Nederlandse vertaling komt van Marten de Vries en Pieter Streutker en de uitgever is Xander Uitgevers BV. De eerste druk komt uit 2012, terwijl de druk waarover deze recensie gaat de negende is en uit 2015 komt. FIFA Maffia bestaat uit een inleiding, 5 delen met daarin meerdere hoofdstukken, een slotwoord, een lijst met belangrijke personen, afkortingen, noten, literatuur en een korte tekst over de auteur. In totaal bestaat het boek uit 458 pagina’s.
Inhoud van het boek
In FIFA Maffia wordt beschreven hoe de FIFA in haar beginjaren mede met behulp van ADIDAS steeds groter kon worden. Na een machtsstrijd kwamen Havelange en Blatter lange tijd aan de macht. Onder de autoritaire leiders werden vele schandalen gepleegd, die vaak werden goedgepraat. Tegenwoordig is de FIFA uitgegroeid tot een miljardenbedrijf met veel macht. Met name WK’s leveren veel geld op via onder meer sponsoring.
Gedurende de afgelopen jaren zijn er meerdere strafrechtelijke onderzoeken geweest, waardoor diverse personen zijn bestraft. Met de corruptie binnen de FIFA is het waarschijnlijk nog niet gedaan, aangezien het moeilijk zal zijn om de cultuur te veranderen. Bovendien zal de FIFA haar machtspositie niet kwijt willen raken.
Conclusie
Door het lezen van dit boek wordt duidelijk hoe groot de omvang van de schandalen in de voetbalwereld is. Het is begrijpelijk dat voor een groep supporters het plezier om voetbal te kijken steeds meer afneemt, aangezien het duidelijk is dat omkoperij en corruptie gebruikelijk is. Het voetbal is daarom niet altijd even eerlijk meer.
Cijfer: 7/10