Boekreview Feitenkennis – 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt
Achtergrond van de schrijver – Hans Rosling
In deze review zal het boek Feitenkennis van Hans Rosling beoordeeld worden. De review kan spoilers bevatten.
Hans Rosling is een Zweedse arts, academicus en publieke spreker, die op 27 juli 1948 in Uppsala (Zweden) geboren is en op 7 februari in Uppsala overleden is. Jarenlang was hij professor internationale gezondheid, daarnaast was hij medeoprichter en voorzitter van Gapminder Foundation. Met regelmaat verzorgde Rosling lezingen, waaronder verschillende TED Talks. Onderwerp was vaak het gebruik van data om ontwikkelingszaken te onderzoeken. Het boek feitenkennis, dat hij samen schreef met schoondochter Ana Rosling Rönnlund en Ola Rosling, is een internationale bestseller geworden.
Als student, professor en arts heeft Rosling ontwikkelingslanden als India, Mozambique en Democratische Republiek Congo bezocht. In deze landen heeft Rosling belangrijke ervaringen opgedaan die zijn zienswijze beïnvloed heeft. Gedurende zijn leven is Rosling verschillende malen behoorlijk ziek geweest: zo had hij van jongs af aan last van zijn lever, kreeg hij zaadbalkanker, Hepatitis C, levercirrose, leverfalen en panchromatische kanker.
Boek achtergrond – Reden van schrijven
Via het boek feitenkennis probeert Rosling samen met Ola en Ana lezers te informeren over ontwikkelingen wereldwijd aan de hand van data. Het blijkt beter met de wereld te gaan dan door vrijwel alle mensen wordt gedacht. Zelfs chimpansees scoren hoger op een test met vragen over de ontwikkelingen in de wereld. Voor zowel experts als leken is het vaak moeilijk te geloven dat het eigenlijk best goed gaat in steeds meer landen.
Indeling van het boek – Feitenkennis
De oorspronkelijke titel van het boek is factfulness en is in 2018 uitgegeven door Flexibell AB. In het Nederlands is de titel dus feitenkennis, de vertaling is van de hand van Annemie de Vries. De Nederlandstalige uitgave is van Uitgeverij Unieboek, de eerste druk is uit 2018 en de eenentwintigste druk uit 2021.
Het boek begint met een kleine stuk tekst: Aan de dappere vrouw op blote voeten, van wie ik de naam niet weet maar die met haar, rationele argumenten voorkwam dat ik door boze mannen, met machetes aan mootjes werd gehaakt. Vervolgens is er een korte inleiding van de auteur, waarna hij in 11 hoofdstukken de 10 instincten beschrijft en in 1 hoofdstuk hoe de instincten praktisch gebruikt kunnen worden. Feitenkennis heeft in totaal 344 pagina’s.
Inhoud van het boek
In de media en boeken wordt met regelmaat een beeld geschetst dat het achteruit gaat met de wereld, aan de hand van ernstige voorbeelden. Uit data van onder meer de Verenigde Naties concludeert Rosling echter dat in de afgelopen decennia de kwaliteit van leven voor veel mensen is vergroot. Door het gebruiken van vier levels van leven maakt Rosling duidelijk dat het grootste gedeelte van de mensen minimaal op level 2 zit. Dat betekent dat een meerderheid van de mensen met meer dan $1 per dag kan leven. Hoe meer geld verdient wordt, des te meer mogelijkheden tot ontwikkeling er zijn.
Veel westerse landen zitten op level 4, het hoogst mogelijke level. Veel landen in bijvoorbeeld Azië en Afrika zijn echter flink aan het groeien, waardoor ze richting level 4 groeien. Door het voorbeeld van Dollar Street probeert Rosling duidelijk te maken hoe mensen op een bepaald niveau leven en dat veel mensen een reden hebben om op een bepaalde manier te leven.
Aan de hand van 10 instincten waarschuwt Rosling de lezer om niet te snel te oordelen en verder na te denken. Nieuwsberichten en data hebben vaak een dieper verhaal waar niet iedereen naar op zoek gaat. Daardoor kan bij veel mensen een totaal verkeerd beeld ontstaan bij ‘ontwikkelingslanden’.
Conclusie
Door het lezen van feitenkennis ben ik positiever geworden over de stand van de wereld, alhoewel er uiteraard altijd verbeterpunten zijn. Door Rosling wordt ook benadrukt dat problemen als pandemieën de mensheid achteruit kunnen werpen, zoals met corona nu te zien is. De overtuigende schrijfstijl van Rosling zorgt er echter voor dat het mogelijk is om met een realistische en positieve blik naar de toekomst te kijken.
Cijfer: 8/10