Boekreview De Voetbalmakelaar

De Voetbalmakelaar

Geschreven door Anoniem

In deze review zal het boek De Voetbalmakelaar worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.

Achtergrond van de schrijver

Over de schrijver/voetbalmakelaar zelf is het niet mogelijk veel te schrijven, aangezien de schrijver anoniem is. In het boek wordt echter wel een aantal aanwijzingen gegeven, namelijk dat hij een Engelse voetbalmakelaar is, een aantal bekende voetballers en internationals heeft vertegenwoordigd, dat hij veel geld heeft verdiend en dat hij uiteindelijk is veroordeeld na ‘’verraad’’ van zijn medewerker.

Achtergrond van het boek

In het boek beschrijft de anonieme voetbalmakelaar de wereld van de zaakwaarnemers. Per 1 april 2015 is een wet ingevoerd waarmee iedereen zich voetbalmakelaar kan noemen. Door dit boek is duidelijk geworden hoe de makelaars voor de invoering van die wet te werk gingen. De schrijver/voetbalmakelaar geeft zelf meermaals aan niet altijd ethisch te hebben gehandeld, maar dat hij geen verkeerde intenties had.

Indeling van het boek

Het boek heeft 240 pagina’s en is in 2014 geschreven. De Nederlandse vertaling is gedaan door Alexandra van Raab van Canstein en uitgegeven door Uitgeverij Q. De oorspronkelijke titel is The Secret Agent en de oorspronkelijke uitgever is Arena Sport. In het begin van het boek staat een inhoudsopgave. Het boek bevat een begrippenlijst, een proloog, 36 hoofdstukken en een epiloog.

Inhoud van het boek

In het boek beschrijft de anonieme voetbalmakelaar hoe hij een moeilijke start als voetbalmakelaar had. Hij probeerde bij een makelaarskantoor aan de slag te gaan, maar vrijwel niemand bood hem een kans, behalve R. Onder de begeleiding van R kon de anonieme voetbalmakelaar ervaring opdoen in de wereld van ambitie, hebzucht en macht. Gedurende de periode onder R komt anoniem erachter dat de transfers niet aan allerlei regels voldoen. Na verloop van tijd begint anoniem voor zichzelf, een handeling die als verraad ten opzichte van R kan worden gezien.

Tijdens zijn zelfstandig bestaan komt de anonieme voetbalmakelaar erachter hoe het allemaal werkt in het wereldje van voetbalmakelaars. Het is bijvoorbeeld handig om een advocaat in dienst te hebben en om mensen om te kopen. Vrijwel iedereen die met een transfer of contractverlenging te maken heeft, wilt ook een deel van ‘’de buit’’. Door het overtuigen van de voetballers en eventueel de ouders is het mogelijk om voetballers te werven.

Over het algemeen gaan de zaken best goed voor de anonieme voetbalmakelaar. Hij heeft na enkele jaren al flink wat ervaring opgedaan als makelaar, en hij begint daardoor alles beter te doorzien. Nadat hij veel cliënten kreeg, besloot anoniem om een assistent, J., aan te nemen. Dat was echter een grote fout, omdat J. uiteindelijk besloot om de anonieme voetbalmakelaar te verraden. Dat gebeurde op een vergelijkbare manier als anoniem zelf bij R. gedaan heeft. Na een rechtszaak waarin anoniem zijn licentie verloor, stond R. voor hem klaar. Daardoor kan anoniem weer voor R. werken en alsnog enig werk verrichten als voetbalmakelaar.

Conclusie

In het boek wordt een duidelijk beeld geschetst van de manier waarop voetbalmakelaars hun werk doen. Het is verbazingwekkend en bizar dat veel makelaars de regels aan hun laars lappen. De anonieme voetbalmakelaar geeft daar veel voorbeelden van, wat verhelderend werkt. Door de anonimiteit van de schrijver en de spelers die hij vertegenwoordigt, blijft het verhaal soms wel wat vaag. Echter zorgt zijn verhaal wel voor verheldering en dat is te prijzen.

Rating: 7/10

Plaats een reactie

achttien − achttien =