Geschreven door Mo Gawdat
In deze review zal het boek De logica van geluk worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Mo Gawdat is op 20 juni 1967 geboren in Egypte en hij is ondernemer en schrijver. Gawdat is voormalig chief business officer voor Google X en onder meer auteur van het boek De logica van geluk. Als zoon van een engineer en een professor Engels, toonde Gawdat al op jonge leeftijd interesse in technologie. Naast zijn beroep als engineer heeft hij een master gehaald aan de Maastricht School of Management. In zijn 27-jarige carrière werkte Gawdat onder meer voor IBM Egypte en in de overheidssector in een salesrol. Na verhuizing naar de Verenigde Arabische Emiraten, ging Gawdat voor NCR Abu Dhabi werken. Vervolgens heeft Gawdat ook ruim 7 jaar voor Microsoft gewerkt. In 2017 schreef Gawdat het boek De logica van geluk, naar aanleiding van de dood van zijn zoon Ali.
Achtergrond van het boek
Als engineer probeerde Gawdat na de dood van zijn zoon Ali in 2014 een manier te vinden om geluk te krijgen. Mo beschrijft zijn zoon als wijs en geliefd door vele mensen. Vlak voor zijn dood begon Ali tegenover familie en vrienden met regelmaat over de dood. Toen Ali enkele dagen voor zijn operatie met zijn familie praatte, gaf hij zijn ouders en zus allemaal een wijsheid mee. Voor Mo was dit een belangrijke reden voor het zoeken naar geluk en het schrijven van een boek.
Indeling van het boek
Het eerste druk komt uit juli 2017 en deze review gaat over de vierde druk uit oktober 2017. De oorspronkelijke titel is Solve for happy en het boek is vertaald door Caspar Wijers. Aan het begin staan enkele citaten, namelijk: ‘The gravity of the battle means nothing to those at peace’ en ‘Voor Ali: Ik weet zeker dat je gelukkig bent, waar dat dan ook is.’ Het boek heeft 4 delen, bestaande uit 14 hoofdstukken. Bovendien is er een epiloog, een dankwoord en een notenapparaat. De logica van geluk heeft in totaal 368 pagina’s.
Inhoud van het boek
Na de dood van zijn zoon probeert Mo een formule te vinden waardoor hij zijn geluk kan terug vinden. Via 6 grote illusies, 7 blinde vlekken en 8 ultieme waarheden gaat Mo op zoek naar de manier waarop een gelukkig leven geleid kan worden. Alhoewel de dood van een geliefde, en vooral een kind, een grote impact heeft, kan er toch mee omgegaan worden.
Het ervaren van geluk en het hebben van een gelukkig leven komt niet vanzelf. Als mens moet je moeite doen om een staat van geluk te bereiken. Door een aantal oefeningen en manieren van denken is geluk voelen en ervaren mogelijk. Tegenslagen zullen er altijd zijn in het leven: de manier waarop je er mee om gaat is aan jezelf.
Conclusie
Door de afwisseling van informatie overbrengen en het vertellen van een persoonlijk verhaal, spreekt het boek aan. De schrijfstijl is prettig en Mo geeft alledaagse voorbeelden waar je tijdens het lezen iets aan hebt. Zelfhulpboeken kunnen soms vaag blijven en op elkaar lijken, maar De logica van geluk is daar een positieve uitzondering op.
Cijfer: 9/10