Boekreview – De jacht op Pablo Escobar

In deze review zal het boek De jacht op Pablo Escobar; het ware verhaal achter de hitserie Narcos worden beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.

Achtergrond van de schrijver

De Amerikaanse journalist en schrijver Mark Robert Bowden is op 17 juli 1951 in St. Louis, Missouri geboren. Bowden is correspondent voor The Atlantic en is bekend geworden door zijn boek Black Hawk Down: A Story of Modern War over de militaire ingreep van de VS in Mogadishu, Somalië.

In 1973 studeerde Bowden af aan Loyola University Maryland en werkte van 1979 tot 2003 als schrijver voor The Philadephia Inquierer. Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Doctor Dealer en Brining the Heat. Bovendien werkte Bowden voor Vanity Fair, The New Yorker, Men’s Journal, Sports Illustrated, Air Mail, Business Insider en Rolling Stone.

Achtergrond van het boek

Bowden begon in 1997 met het schrijven van dit boek, nadat hij een ingelijste foto zag van de gedode Pablo Escobar. Na vele interviews en onderzoek kwam Bowden tot een volledig beeld van het proces dat tot de dood van drugsbaas Escobar leidde. Op Netflix is een serie verschenen, dat grotendeels op dit boek gebaseerd is.

Indeling van het boek

De oorspronkelijke Engelse titel is Killing Pablo en de oorspronkelijke uitgever is Grove Press, New York. De vertaling is gedaan door Robert Vernooy en het boek is in het Engels in 2001 uitgegeven. De Nederlandse uitgave is in 2017 gedaan door Meulenhoff Boekerij Bv Amsterdam. Aan het begin van dit boek staat Voor Rosey en Zook. Het boek heeft zeven delen, waaronder een proloog en epiloog. In het begin staan de afkortingen vermeld, op het einde de bronnen, een dankwoord en een register. Het boek heeft in totaal 413 pagina’s.

Inhoud van het boek

Veel mensen zullen wel eens gehoor hebben van de drugsbaas Pablo Escobar. Hoe hij precies zo’n grote crimineel geworden is, zal wellicht wat minder bekend zijn. In dit boek wordt het leven van Escobar van zijn jeugd tot zijn dood beschreven, waardoor een duidelijk beeld ontstaat van de levensloop van een van de bekendste criminelen ter wereld.

De Colombiaanse regering had jarenlang moeite met het bestrijden van drugsgeweld in Colombia, mede doordat Escobar veel geld gaf aan arme burgers. De steun voor Escobar was door zijn gulheid best groot. Het ingrijpen van Amerikaanse veiligheidsdiensten werd daarom niet door iedereen gewaardeerd. Bovendien had Escobar veel macht door omkoperij en waren veel belangrijke functionarissen corrupt.

Mede met behulp van Amerikaanse technologieën, zoals Central Spike, kon de locatie van Escobar vaak ongeveer bepaald worden. Na diverse ontsnappingen, lukte het de eenheid van de overheid uiteindelijk om Escobar te vinden.

Conclusie

Het boek geeft een goed en duidelijk inzicht in hoe Escobar aan zijn rijkdom kwam en uiteindelijk stierf. Bovendien is beschreven hoe de Amerikaanse overheid meehielp om een grote crimineel te vangen, wat inzicht geeft in de handelswijze van Amerika in het buitenland. Op sommige momenten was het frustrerend om het boek te lezen, aangezien Escobar telkens net ontsnapte of net niet gevangen kon worden. Door het lezen van dit boek is ook de serie meteen duidelijker geworden, dat op Netflix te vinden is.

Cijfer: 8/10

Narcos serie
Boekreview – De jacht op Pablo Escobar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − zes =

Schuiven naar boven