Boekreview – De Goede Zoon

Geschreven door Rob van Essen

In deze review zal het boek De Goede Zoon worden behandeld. De review kan spoilers bevatten.

Achtergrond van de schrijver

Rob van Essen is op 25 juni 1963 in Amstelveen geboren en hij is schrijver, recensent en vertaler. In 2019 won van Essen de Libris Literatuur Prijs met het boek De Goede Zoon, nadat eerder al in 2009 het boek Visser werd genomineerd voor de Libris Prijs. Enkele jaren geleden in 2015 won van Essen de J.M.A. Biesheuvelprijs met het boek Hier wonen ook mensen.

Sinds 1996 heeft van Essen vele romans, kronieken en verhalen geschreven waaronder Reddend zwemmen, kwade dagen, Het jaar waarin mijn vader stierf, Een man met goede schoenen. Bovendien heeft van Essen enkele boeken vertaald, namelijk Over geweld van de filosofe Hannah Arendt en Een halve gele zon van Chimamanda Ngozi Adichie.

Achtergrond van het boek

Het boek De Goede Zoon is een autobiografische roman waarin de dood van de moeder van de schrijver/hoofdpersoon een belangrijke rol speelt. In het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt is het basisinkomen ingevoerd en hebben robots een grote ontwikkeling doorgemaakt. Zo zijn er veel zelfrijdende auto’s en zorgrobots die ouderen helpen met allerlei taken.

Indeling van het boek

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Atlas Contact Amsterdam/Antwerpen en de review gaat over de dertiende druk. De eerste druk komt uit september 2018 en de dertiende druk uit juni 2020. Het omslagontwerp is van Nanja Toebak. Aan het begin van het boek staat de tekst: ‘The good son. The good son. The good son. – Nick Cave, ‘The good son’. De andere tekst is: ‘Holden: Describe in single words only the good things that come into your mind about… your mother. Leon: My mother? Holden: Yeah. Leon: Let me tell you about my mother (He shoots Holden) – Blade Runner. Het boek heeft zes hoofdstukken en 382 pagina’s.

Inhoud van het boek

De verteller in het boek is een schrijver die in een (toekomstige) samenleving leeft waarin iedereen een basisinkomen heeft. Als werk schrijft hij plotloze thrillers, maar na de dood van zijn 100-jarige moeder met dementie gaat dat een stuk moeizamer. De uitgeverij wilt zijn nieuwste boek niet uitgeven, waarna de schrijver door zijn oude vriend Lennox wordt gebeld.

Jaren geleden hebben de schrijver en Lennox samengewerkt in het Archief van de gemeente Amsterdam. De vraag van Lennox is om een oude bekende, met de naam Bronzo/de Meester, het geheugen uit zijn jeugd terug te geven middels een verzonnen verhaal. Gedurende de reis is nog vaag wat het precieze doel van de reis is, waarvan de schrijver enigszins onrustig wordt. Tijdens de reis denkt de schrijver terug aan zijn tijd in het archief met Lennox, maar ook Guido die door een ongeluk in een rolstoel terecht kwam.

Vervolgens wordt duidelijk dat de schrijver jarenlang is gevolgd door De Dienst, dat invloed had op het werk van de schrijver (aangenomen worden/ontslagen). De schrijver is daarvan behoorlijk geschrokken, mede doordat blijkt dat zijn psycholoog Colenbrander is vermoord door De Dienst. Uiteindelijk vervolgt de schrijver zijn reis alleen met de zelfrijdende auto die zichzelf voorstelt als Jerôme. Gedurende de reis communiceren de schrijver en de auto veel, waarbij de schrijver veel over zijn ouders vertelt. Na aankomst bij het klooster (het eindpunt) geeft de auto als advies om niet naar binnen te gaan.

In het klooster komt de schrijver Guido en Bonzo tegen. De auto/Jerôme heeft verteld dat ze de schrijver willen gaan hersenspoelen, iets wat ook met Bonzo gaat gebeuren. De Dienst wil weten waar de diamanten van een ontvoering uit het verleden zijn gebleven. Uiteindelijk komen Guido en Bonzo in het hoofd van de schrijver terecht, maar dat gaat niet zoals gepland.

Conclusie

De Goede Zoon is een mooie combinatie van toekomstige situaties (robots en basisinkomen) met het dagelijks leven waarin pijn, melancholie en blijdschap voorkomt. Door het wisselen in tijd (heden en flashbacks) wordt het mogelijk om de schrijver te leren kennen, alhoewel de wisselingen soms voor verwarring kunnen zorgen. De tocht die de schrijver eerst met Lennox maakt en daarna alleen maakt, is mooi beschreven. Toch zijn er momenten dat het verhaal wat langdradig lijkt. Al met al wel een aanrader.

Cijfer: 7/10

Plaats een reactie

achttien − drie =