Boekreview – De dood van Hitler, het ware verhaal

De dood van Hitler, het ware verhaal

Geschreven door Jean-Christophe Brisard en Lana Parshina

In deze review zal het boek De dood van Hitler, het ware verhaal worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.

Achtergrond van de schrijvers

Jean-Christophe Brisard is in 1971 geboren in Frankrijk. Brisard heeft een graad in geopolitiek en geschiedenis, kennis waarvan hij later in zijn carrière gebruik maakte. Sinds 1998 maakte hij rapportages voor gedrukte media zoals National Geographic en Figaro Magazine, voornamelijk over conflictgebieden en dictaturen. Vervolgens maakte Brisard sinds 2008 ruim 20 documentaires als filmmaker. In 2010 ontving Brisard een Laurier prijs van de Parijse Audiovisuele Club. Brisard heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Treasure Hunters – Beyond Legends, Children of dictators, Bijwerkingen – het Franse schandaal, De dood van Hitler – het ware verhaal en Onherstelbaar – het luchtkwaliteitsschandaal in Frankrijk.

Lana Parshina is geboren en opgegroeid in Moskou, waarna ze op haar 21e naar de VS verhuisde. Ze heeft meerdere academische graden gehaald, waarmee ze eerst werkte als vertaler (Russisch, Engels, Duits) aan projecten van de bibliotheek van het Amerikaanse Congres. Vervolgens is Parshina freelance journalist en public relations manager geweest in New York. Het maken van films was echter een passie van Parshina, waardoor ze aan de New York University Tisch School of Arts het vak van filmmaker ging studeren. De jaren na haar studie heeft Parshina verschillende films geproduceerd, waaronder Svetlana about Svetlana, 360 around the world en Singer who Fell.

Achtergrond van het boek

Rondom de dood van Hitler bestond jarenlang onduidelijkheid: de vraag was of en hoe Hitler precies overleden is. Volgens sommige complottheorieën is Hitler samen met andere belangrijke nazi’s naar Argentinië verhuisd, om daar oud te worden. De precieze doodsoorzaak was bovendien niet bekend: volgens de Sovjet-Unie was Hitler overleden na het nemen van een cyanidepil (wat als zwak werd beschouwd). In de afgelopen decennia hebben meerdere onderzoekers en journalisten geprobeerd om aan de hand van een schedel en gebitten te achterhalen of de Sovjet-Unie daadwerkelijk het lijk van Hitler en Eva Braun heeft gevonden. De Sovjet-Unie en het huidige Rusland werkten niet al te graag mee aan de onderzoeken, wat de geruchten versterkten dat het schedel en de gebitten niet van Hitler en Braun waren. In De dood van Hitler, het ware verhaal onderzoeken Brisard en Parshina de doodsoorzaak van Hitler, wat ze na lang proberen uiteindelijk lukt.

Indeling van het boek

Het boek is oorspronkelijk uitgegeven door Literary Agency Wandel Cruse, Paris in 2018. De Nederlandse vertaling is gedan door Mieke Maassen, Willemijn Schretlen, Alice Teekman, Martine Woudt en Polis, in samenwerking met Nieuw Amsterdam. Polis is onderdeel van Pelckmans uitgevers NV (België).

Het boek bestaat uit vier delen en is onderverdeeld in 29 hoofdstukken. Aan het einde van het boek staat de gebruikte archieven, de dankbetuiging en noten. In totaal heeft het boek 318 pagina’s.

Inhoud van het boek

In het boek proberen Brisard en Parshina te achterhalen hoe Hitler precies tot zijn einde is gekomen. De afgelopen decennia zijn meerdere theorieën omtrent de dood van Hitler beschreven. Aan de hand van documenten van de Russische overheid en andere openbare documenten van bijvoorbeeld de Britse en Amerikaanse overheid kan een beeld worden gevormd van de aanleiding van Hitlers dood. De Russische overheid verschafte de auteurs echter nauwelijks toegang tot de belangrijke documenten, mede naar aanleiding van eerdere ervaringen en de irritatie door het betwijfelen van de Russische officiële verklaring van de dood.

Uiteindelijk kunnen Brisard en Parshina belangrijke documenten inkijken, en krijgen ze toegang tot een schedel en een gebit dat vermoedelijk van Hitler is. Na lange tijd aandringen kan een Franse forensisch gerechtelijk expert onderzoek doen naar de lichaamsdelen. Door de verschillende verklaringen die de nazi’s in de nabije omgeving van Hitler gaven en door de verschillende verklaringen van geallieerde overheden, was onduidelijk wat de doodsoorzaak precies was. De Franse expert kon vaststellen dat het gebit aan Hitler toebehoorde, over de schedel kon geen uitsluitsel gegeven worden. Hitler lijkt door een pistoolschot van zichzelf overleden te zijn. Wellicht heeft hij ook een cyanidepil genomen, maar dat is niet met zekerheid vast te stellen.

Conclusie

De uiteindelijke conclusie van het boek is dat Hitler door zelfmoord overleden is. Wellicht niet zo’n ‘’spannend’’ einde als sommige mensen willen geloven, maar het is een vaststaand feit dat Hitler zo overleden is. De auteurs hebben uitgebreid en nauwkeurig onderzoek gedaan naar de omstandigheden waaronder Hitler overleden is. De complottheorieën dat Hitler gevlucht zou zijn, zijn dus niet op de waarheid gebaseerd. Al met al een verhelderend boek over het einde van een van de gruwelijkste leiders in de menselijke geschiedenis.

Cijfer: 8/10

Plaats een reactie

12 − 1 =