Geschreven door Jamie Bartlett
In deze review zal het Dark Net – Daal af in de digitale onderwereld van hackers, seks, bitcoins en wapens beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Jamie Bartlett is in 1979 geboren in Londen, Engeland en heeft aan de universiteit van Oxford en de London School of Economics gestudeerd. Als schrijver en journalist heeft hij onder meer over de Vijfsterrenbeweging in Italië, online extremisme, vrije meningsuiting, unieke politieke bewegingen, de digitale revolutie en cryptocurrency geschreven.
Achtergrond van het boek
Naast de gebruikelijke internetbrowsers bestaan online browsers als Tor en the Deep Web. Via sites die op de alternatieve browsers te vinden zijn, is het mogelijk om illegale activiteiten te verrichten. De ontvangst van het boek door critici is over het algemeen positief, aangezien door het lezen van Dark Net inzicht verkregen wordt over hoe het werkt.
Indeling van het boek
De oorspronkelijke Engelse titel van het boek is The Dark Net: Inside the Digital Underworld. De vertaling is gedaan door Wim Scherpenisse en het boek is uitgegeven door Maven Publishing Amsterdam. De vertaling komt uit 2015, terwijl het oorspronkelijke Engelse boek in 2014 is uitgegeven. Als opdracht vooraan in het boek staat het volgende: ‘Voor Huey, Max, Sonny en Thomas, die werden geboren terwijl ik aan dit boek bezig was. Als ze oud genoeg zijn, zullen ze het hopelijk lezen, zich afvragen waar al die drukte destijds goed voor was en lachen om de idiote voorspellingen van hun oom’. Er is een woord vooraf, inleiding, 7 hoofdstukken, een conclusie, noten, een leeslijst en een woord van dank. In totaal heeft het boek 312 pagina’s.
Inhoud van het boek
In de eerste paar hoofdstukken beschrijft Bartlett het ontstaan van het internet en de manier waarop mensen met de anonimiteit omgaan. Gedurende de beginfase waren er veel mensen die anderen voor de gek wilden houden (trollen) of discussies wilden starten. Door de anonimiteit was het mogelijk om als het ware een andere persoonlijkheid aan te nemen. Via verschillende ontwikkelingen is het internet de afgelopen decennia enorm gegroeid.
Via het Dark Net is het tegenwoordig mogelijk om allerlei (verboden) sites en diensten te gebruiken. Zo is het mogelijk om huurmoordenaars in te schakelen of online drugs te kopen. Het verhandelen van bitcoins en het bekijken van pornografie is legaal, maar grenst tegen de illegaliteit aan. Hoe de toekomst van het internet eruit gaat zien is nog onduidelijk, maar het is te hopen dat AI niet te veel macht over mensen krijgt.
Conclusie
Voor degenen die nog weinig weten van het Dark Net is de informatie duidelijk en overzichtelijk beschreven. Met enige voorkennis zijn de meeste onderwerpen een beetje herhalend, maar toch is het fijn om te weten hoe het Dark Net precies werkt.
Cijfer: 7/10