Geschreven door Peter Fitzsimons
In deze review zal het Batavia – een uniek stuk geschiedenis beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.
Achtergrond van de schrijver
Peter Fitzsimons is op 29 juni 1961 geboren in Sydney, Australië en is onder meer auteur, journalist en presentator voor radio en televisie. Van 2015 tot 2022 was Fitzsimons voorzitter van de Australische Republieke Beweging. Daarvoor was hij ook nog vertegenwoordiger voor de rugbyvakbond. Als student is Fitzsimons een jaar op uitwisseling geweest aan de American Field Service Scolarship. Vanaf 1987 is Fitzsimons sportcolumnist en een jaar later begon hij bij The Syndey Morning Herald te werken.
Achtergrond van het boek
Nederland heeft in het verleden flink geprofiteerd van de goede scheepsbouw en het bestaan van de VOC als handelsmaatschappij. Vaak worden enkel de positieve kanten van de VOC belicht, terwijl de minder goede kanten niet zo veel aandacht krijgen. In Nederland is bijvoorbeeld jarenlang weinig aandacht en erkenning geweest voor de (negatieve) rol in de slavenhandel. Ook over het zinken van grote, dure boten is niet veel algemeen bekend. In het boek Batavia – een unieke stuk geschiedenis beoordeeld wordt de weinige aandacht voor de Batavia voor een gedeelte goed gemaakt.
Indeling van het boek
Op de kaft van het boek staat nog de zin ‘Het waargebeurde, avontuurlijke verhaal van de ondergang van het VOC-schip Batavia in 1629’ en de woorden ‘Bedrog, schipbreuk, moord, slavernij, moed’. De vertaling vanuit het Engels is gedaan door Frank van der Knoop en de oorspronkelijke Engelse titel is ook Batavia. Het boek is in 2012 voor het eerst in het Nederlands uitgegeven door Karakter Uitgevers. De opdracht aan het begin van Batavia luidt: ‘Opgedragen aan Hugh Edwards, OAM (Medal of the order of Australia), Max Cramer, OAM, en Henrietta Drake-Brockman, die zich in deze moderne tijd als geen ander heeft ingezet om dit fascinerende verhaal te doen herleven’. In het boek staan meerdere toelichtende kaarten en elk hoofdstuk begint met een belangrijke quote. De inhoud is als volgt: een doorsnede van de Batavia, voorwoord, noten van de auteur, inleiding, 10 hoofdstukken, een epiloog, noten en verwijzingen, bibliografie en register. In totaal heeft Batavia 456 pagina’s.
Inhoud van het boek
Op vrijwel chronologische wijze wordt het verhaal van vertrek uit Nederland tot het einde verteld, toen enkele schepelingen gered worden van de schipbreuk. Door de uitgebreide beschrijving van de boot, de passagiers, de weersomstandigheden en de route wordt al snel een duidelijk beeld van de reis geschetst. De verschillende manieren waarop de schipbreukelingen met het vergaan van de Batavia zijn omgegaan, is bijzonder om te lezen. Van het leven van de overlevenden na afloop van de ramp is over het algemeen weinig bekend, hoewel sommigen relatief snel na gered te zijn alsnog overleden.
Conclusie
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse historie en de Gouden Eeuw, is het lezen van Batavia een echte aanrader. Het kan wat moeite kosten om het begin door te komen, maar zodra het boek spannend begint de worden is het moeilijk om het boek te laten liggen. Al met al zeker een aanrader.
Cijfer: 8/10