Atlas van de Tweede Wereldoorlog – De Belangrijkste veldslagen en operaties
In deze review zal het boek Atlas van de Tweede Wereldoorlog van Alexander en Malcolm Swanston worden beoordeeld. De review kan spoilers bevatten.
Achtergrond van de schrijvers
Malcolm en Alexander Swantson hebben jarenlange ervaring met het in kaart brengen van historische onderwerpen, zoals het Klassieke Rome en de Vietnamoorlog. Beiden hebben ze ruim 30 jaar aan vergelijkbare onderwerpen gewerkt. Zo hebben ze meegewerkt aan Historische Atlas van de Bijbel, Historische Atlas van het jodendom en Ridders en kastelen.
Boekachtergrond
Over de Tweede Wereldoorlog zijn al veel boeken, films en ander materiaal verschenen. Uniek aan dit boek is dat door middel van kaarten wordt beschreven hoe belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Er wordt niet alleen ingegaan op de Europese plekken, maar ook op overzeese gebieden. Daardoor wordt een uitgebreide beschrijving van de oorlog gegeven.
Indeling van het boek
De oorspronkelijke Engelse titel van het boek is The Historical Atlas of World War II. De Nederlandstalige editie is in 2017 door Librero B.V. uitgegeven en oorspronkelijk in 2008 door Cartographica Ltd. De vertaling is gemaakt door Tom Mes en Rob Pijpers. Totaal bevat het boek ruim 50 (korte) hoofdstukken, een legenda bij de kaarten en een lijst van kaarten. In het begin is er een inleiding, waarna vervolgens de gebeurtenissen besproken worden. Het einde kent een bibliografie, een register en een dankbetuiging. In totaal heeft De Atlas van de WOII 400 pagina’s.
Inhoud van het boek
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was militaire strategie een belangrijk onderdeel van de strijd tussen landen. Uit de vele kaarten blijkt welke routes legers hebben afgelegd en welke gebieden tijdens de oorlog veroverd werden. Niet alleen de oorlog in Europa wordt beschreven, maar ook gebieden in onder meer Azië en Afrika.
Voor veel geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog zal er weinig nieuws in het boek te vinden zijn, maar desondanks is het zeer interessant om op een beeldende wijze te zien hoe de oorlog zich ontwikkelde. Dat zorgt voortaan bij het lezen van andere boeken voor een beter inzicht in de concrete strategieën.
Conclusie
Al met al is het interessant om het boek een keer doorgenomen te hebben. Door de weinige nieuwe informatie greep het De Atlas me echter niet genoeg aan, wat best jammer is. Aangezien ik al veel boeken gelezen heb over de oorlog, zorgde dit boek voor enige onderprikkeling.
Cijfer: 5/10