Boekreview Adolf Hitler – een tiran in beeld

Adolf Hitler – een tiran in beeld

Geschreven door Dr. H. van Capelle en Dr. A.P. van de Bovenkamp

In deze review zal het boek Adolf Hitler – een tiran in beeld worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.

Achtergrond van de schrijvers

H. van Capelle en A.P van de Bovenkamp hebben samen meerdere boeken geschreven, voornamelijk over de Tweede Wereldoorlog en over Adolf Hitler. Zo hebben ze onder meer Hitlers Berlijn 1933-1945, Hitlers Machtscentrum, Hitler aan het Westfront, De Berghof, Het Adelaarsnest en Hitlers Handlangers samen geschreven. In dit boek (Adolf Hitler – een tiran in beeld) is aan de hand van ruim 1800 foto’s het leven van Hitler in allerlei facetten weergegeven. In de afgelopen jaren zijn veel boeken geschreven over WOII en over Hitler, maar een boek aan de hand van foto’s, plattegronden en interviews was er nog niet.

Achtergrond van het boek

Vrijwel iedereen zal bekend zijn met de gruwelijkheden die de Nazi’s tijdens WOII hebben verricht. Hitler was een aanstichter van veel van deze gruwelijkheden. Propaganda was een belangrijk onderdeel voor het naziregime om het Duitse volk te overtuigen van de ‘’grootsheid’’ van Hitler. Een onderdeel daarvan vormen foto’s, flyers en andere middelen. In dit boek zijn er veelal foto’s opgenomen waarbij Hitler er als een sterke leider uit ziet. Op sommige foto’s is Hitler echter afgebeeld als een mens met emoties, waarbij hij zijn omgeving vergeten leek.

Indeling van het boek

Het boek heeft in totaal 528 pagina’s, grotendeels bestaande uit foto’s. In het boek staat een inhoud, een voorwoord, 21 hoofdstukken, een literatuuropgave, geselecteerde websites en een fotoverantwoording. Het boek is uitgegeven door De Lantaarn b.v. Ede. in november 2017.

Inhoud van het boek

In het voorwoord staan enkele uitspraken van de auteurs die nogal discutabel lijken. Zo zou Hitler wellicht homoseksueel zijn, een afwijkend geslachtsorgaan hebben en een platonische relatie met Eva Braun. Deze stellingen zijn niet goed beargumenteerd aan de hand van bewijzen, waardoor de geloofwaardigheid van de auteurs wat afneemt.

De foto’s maken echter een hoop goed: er kan een beeld worden gevormd van het leven van Adolf Hitler. Door middel van de foto’s en de onderschriften is duidelijk waar Hitler zich tijdens WOII bevond. Voor degenen die in plaats van tekst liever foto’s zien is dit een echte aanrader om meer te weten te komen over WOII.

 Conclusie

Afgezien van enkele discutabele stellingen van de auteurs is het boek de moeite waard om te bekijken. Er is veel video-, film- en boekmateriaal over Hitler en WOII. In dit boek zijn vooral foto’s opgenomen, waardoor het bij het lezen van andere boeken gemakkelijker is om een voorstelling te maken van de locaties waar Hitler zich bevond. Een echte aanrader dus voor de geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog.

Cijfer: 7/10

Plaats een reactie

vijf × 4 =