1984
Geschreven door George Orwell
In deze review zal het boek 1984 worden beoordeeld. De review kan spoiler-alerts bevatten.
Achtergrond van de schrijver
George Orwell (pseudoniem van Eric Arthur Blair) is op 15 juni 1903 geboren in Motihari (India) en op 21 januari 1950 gestorven in Londen. Hij was schrijver, essayist, journalist en literair criticus. Orwell is voornamelijk bekend geworden door zijn boeken Animal Farm en 1984. Beide boeken zijn kritisch tegenover het totalitarisme en het stalinisme.
Als kind ging Orwell naar het elitaire Eton College (van 1917-1921), waar hij geen goede leerling was. Dat kwam mede door zijn gebrek aan respect voor het gezag van de leraren. Voor de rest van zijn leven had Orwell een afkeer tegen de Britse upperclass. Doordat zijn familie geen universitaire studie kon betalen, meldde Orwell zich in 1922 bij de Indian Imperial Service in Birma. In 1927 ging Orwell met verlof naar Engeland, waarna hij ontslag nam uit de koloniale dienst. Op deze periode is zijn roman De jaren in Birma (Burmese Days) gebaseerd.
Orwell als journalist aan het werk
Orwell ging vervolgens werken als journalist en in 1928 ging hij bij zijn tante in Parijs wonen. Als (freelance)journalist had Orwell weinig werk, waardoor hij in de achterburen van Parijs in armoede verbleef. Hij moest in hotelkeukens werken om geld te verdienen en zichzelf te onderhouden. In 1929 ging Orwell terug naar Londen, waar hij over het lot van arme mensen ging schrijven. Als gevolg daarvan schreef hij het boek Down and Out in Paris and London (Aan de grond in Londen en Parijs). In 1936 werd Orwell door de Left Book Club betaald om over de armoede van de werkende klasse in het noorden van Engeland te schrijven. Het boek The Road to Wigan Pier beschrijft in het eerste deel het leven in de steenkolenmijnen van Yorkshire en Lancashire. In het tweede deel schrijft Orwell over zijn groeiende politieke bewustzijn.
Naar Spanje om te vechten tegen fascisme
In december 1936 vertrok Orwell naar Spanje om te vechten tegen het fascisme in de Spaanse Burgeroorlog (die duurde van 1936-1939). Hij werd onderdeel van de marxistische militie POUM en op 17 mei 1937 raakte Orwell in Huesca ernstig gewond aan zijn hals. Uiteindelijk moest hij vluchten uit Spanje en schrijf hij het boek Homage to Catalonia (Saluut aan Catalonië). Terug gekomen in Engeland sloot hij zich eerst aan bij de Independent Labour, waarmee Orwell zich verzette tegen herbewapening van Engeland in de oorlog met Nazi-Duitsland. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verliet hij de politieke partij vanwege de extreme pacifisme en daarna sloot Orwell zich aan bij de British Home Guard.
In 1941 werkte Orwell voor de BBC Eastern Service die steun wilde winnen van India en andere Oost-Aziatische landen voor de Britse oorlogsinspanningen. Het Engelse Ministerie van Informatie was de inspiratie voor het Ministerie van Waarheid in het boek 1984. Het Ministerie hield tijdens de oorlog de uitgave van Animal Farm tegen.
In 1945 verscheen het boek Animal Farm alsnog in Engeland en het boek had veel succes. Orwell kende zijn doorbraak als schrijver en voor het eerst in zijn leven had hij een bovengemiddeld inkomen. Helaas voor Orwell overleed zijn vrouw in 1945 tijdens een operatie, vlak nadat ze samen een kind hadden geadopteerd. In 1949 schreef Orwell zijn bekendste boek, namelijk 1984. In oktober 1949 trouwede hij met Sonia Brownell, maar enkele maanden overleed Orwell op 21 januari 1950 aan tuberculose (hij is 46 jaar geworden).
Achtergrond van het boek
1984 is een boek waarin een blauwdruk beschreven voor alle dictatoriale regimes. Orwell gebruikt termen die tegenwoordig nog steeds worden gebruikt, bijvoorbeeld Big Brother is watching you. Als landen te ver doorslaan in het doorvoeren van socialisme/communisme kan dat er voor zorgen dat de vrijheid van mensen wordt ingeperkt. De eerste druk is verschenen in 1950, dus vlak na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Met dit perspectief beschrijft Orwell dus het gevaar van totalitaire regimes.
Indeling van het boek
Het boek is uitgegeven door Uitgeverij De Arbeiderspers en vertaald door Tinke Davids. De oorspronkelijke titel van het boek in het Engels is Nineteen-eighty-four en de Engelse versie is dus geschreven door George Orwell. Het omslagontwerp is gemaakt door Nico Richter en de omslagillustratie is gemaakt door Shutterstock. Het boek bestaat uit drie delen: deel één heeft acht hoofdstukken, deel twee heeft tien hoofdstukken en deel drie heeft zes hoofdstukken. Aan het eind van het boek staat een appendix met een verklaring over het boek. In totaal heeft het boek 311 pagina’s.
Inhoud van het boek
1984 gaat over Winston Smith, een ambtenaar op het ministerie van Waarheid. Hij raakt verstrikt in een strijd tegen de allesomvattende Partij en Winston wordt gekweld door zijn liefde voor Julia. In het boek is er sprake van een antiutopie, een situatie waarin niemand wilt leven. De wereld verkeert in de wurggreep van een systeem dat is gebaseerd op de verbreiding van angst, haat en wreedheid, en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit. Winston woont in Londen, wat onder het wereldrijk Oceanië valt. Oceanië is continu in oorlog met de andere wereldmachten Eurazië en Oost-Azië. Nadat Winston verliefd wordt op Julia, worden ze door de Partij ontdekt. Liefde wordt niet bepaald aangemoedigd door de Partij, waardoor ze allebei flink in de problemen komen.
Conclusie
Het boek beschrijft op een mooie wijze hoe de wereld er zou uitzien als overheden een totalitair regime opleggen aan de burgers. 1984 wordt tegenwoordig nog regelmatig aangehaald, wat aangeeft dan 70 jaar na de eerste druk het verhaal nog steeds relevant is. In 1984 is goed omschreven wat er gebeurt als vrijheden worden afgepakt, dus het is een goede waarschuwing voor mensen van tegenwoordig.
Rating: 9/10
https://www.youtube.com/watch?v=scqLliarGpM (audioboek van het boek)
https://www.youtube.com/watch?v=h9JIKngJnCU (samenvatting van het boek)